Sporirea fondurilor comune ale NATO le permite ţărilor aliate să soluţioneze mai eficient provocările de securitate comună, indică un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.
Bugetul civil al NATO acoperă fondurile pentru personal, costurile de operare şi cheltuielile pentru sediul NATO şi pentru personalul său internaţional civil, în timp ce bugetul său militar cuprinde costurile funcţionare a structurilor de comandă ale Alianţei, misiunile şi operaţiunile NATO din întreaga lume.
La Summitul de la Madrid din 2022, ţările aliate au convenit să investească mai mult în NATO, ca răspuns la creşterea competiţiei globale şi la ameninţările pentru securitatea euro-atlantică cauzate de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei vecine.
Cu ocazia Summitului de la Vilnius din iulie acest an, liderii ţărilor NATO au adoptat măsuri suplimentare pentru consolidarea capacităţii NATO de apărare şi descurajare şi s-au angajat să se asigure că vor fi alocate resurse adecvate pentru punerea în practică a acestor decizii.
Ei şi-au reafirmat angajamentul constant faţă de o legătură transatlantică solidă, unitate şi coeziune într-o perioadă esenţială pentru pacea şi securitatea mondiale.
Un element principal al Alianţei este Programul NATO de investiţii în securitate (NSIP), ce acoperă construcţiile majore şi investiţii în sistemul de comandă şi control. Plafonul NSIP pentru 2024 a fost stabilit la 1,3 miliarde de euro, în creştere cu 30% faţă de anul 2023.