Romexpo are un nou certificat de urbanism pentru terenul-gigant, potrivit datelor Economica.net. Romexpo a anunțat în 2020, împreună cu dezvoltatorul Iulius, un plan ambițios de construcție a unui proiect de aproape 3 miliarde de euro. Problemele juridice au pus însă capăt acestui parteneriat, iar proiectul public-privat a eșuat și s-a adăugat listei cu proiecte imobiliare-gigant care au murit din fașă.
Economica.net a solicitat Romexpo mai multe detalii, pe care le vom publica de îndată ce le vom avea.
Romexpo avansase cu documentația pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal și avea un certificat de urbanism emis în 2019. Reglementările urbanistice arătau posibilitatea construirii de turnuri înalte de 24, 25, 26, 31, 34 și chiar 41 de etaje.
Planurile, care includeau ca investiția să fie realizată de grupul Iulius, prevedea construcția unui centru de afaceri, a unui centru cultural, hoteluri, centru expozițional, locuințe, dar și spații comerciale cu un mall.
Investiția a fost estimată atunci la peste 2,87 de miliarde de euro, care urma să fie realizată în etape.
În martie 2021, președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii care dă gratuit terenul Romexpo către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și a trimis-o în Parlament.
În același an, partenerul sud-african al Iulius și-a retras 50 de milioane de euro din proiectul imobiliar de la Romexpo.
Cum a eșuat proiectul Romexpo
Pe scurt, în 2017, dezvoltatorul Iulius, deținut de omul de afaceri Iulian Dascălu, împreună cu sud-africanii de la Atterbury intrau în negocieri cu cei de la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru dezvoltarea zonei Romexpo. CCIR are din 2004 drept de folosință pentru o perioadă de 49 de ani a terenului de 46 de hectare unde se află centrul expozițional. Legea care urma să treacă terenul Romexpo în proprietatea CCIR a fost votată în septembrie, însă USR a atacat decizia la Curtea Constituțională, care a decis că totul este constituțional.
În tot acest timp, dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a atras atenția prin comunicări în presă că tranferul aduce prejudicii statului și a sesizat Comisia Europeană. NEPI Rockcastle și-a anunțat și intenția de a cumpăra terenul la valoarea de piață, inclusiv de organizarea unei licitații internaționale, sau intrarea în parteneriat pentru dezvoltarea proiectului.
Între timp, Iulius s-a reorientat și a semnat un parteneriat cu firma deținută de stat, Oil Terminal S.A., pentru construcția unui proiect de 800 de milioane de euro pe un teren dezafectat la Constanța. De asemenea, Iulius pregătește construirea unui nou proiect de reconversie urbană în valoare de 500 de milioane de euro pe vechiul amplasament al fabricii Carbochim.