În ultimii ani clienții europeni care și-au dorit o mașină accesibilă au descoperit cu stupoare că numărul acestora a scăzut brusc. Astfel, opțiunile celor care își doreau un vehicul de oraș cu care să se poată descurca ușor în traficul aglomerat și în parcările tot mai înghesuite s-au redus la câteva modele de clasă A precum Fiat Panda, Toyota Aygo X, Kia Picanto, Hyundai i10, Suzuki Ignis sau electricul Spring al celor de la Dacia. Nici urmă de foste vedete ale pieței precum Ford Ka, Peugeot 108, Skoda Citigo, Citroen C1 sau Opel Adam.
Forțați de costurile tot mai mari impuse de normele europene de siguranță și depoluare, care au făcut nerentabile majoritatea mașinilor de clasă mini, producătorii le-au retras în liniște de pe piață lăsând un gol vizibil pe care nici chiar mărcile venite din China nu s-au grăbit până acum să îl acopere.
Ei bine, lucrurile par să se schimbe în următoarele luni forțate atât de teama companiilor europene că, totuși, chinezii vor ataca în forță segmentul mașinilor de clasă A (mini), dar mai ales de cererea tot mai mare a clienților pentru mașini de oraș cu prețuri accesibile. Dovada că astfel de mașini sunt căutate pe piață este chiar Dacia Spring, model electric cu un succes neașteptat pe piața din Europa. Dacă luăm în calcul și perioada în care cehii de la Skoda încă mai comercializau ca pâinea caldă varianta electrică (e-iV) a modelului Citigo, devine limpede că mulți clienți europeni sunt gata să îmbrățișeze propulsia electrică pentru călătoriile pe distanțe scurte dacă aceasta vine la pachet cu prețuri rezonabile.
În acest context, mulți producători, de la Renault și Volkswagen până la Tesla sau Fiat și-au anunțat intenția de a livra pe piață mașini din clasa mini sau mică, cu propulsie electrică, ale căror prețuri de bază să rămână sub plafonul de 25.000 de euro sau, în unele cazuri, chiar sub 20.000 de euro.
Dacia Spring este, de departe, cel mai bun exemplu că mașinile din clasa mini (A) pot fi vândute în Europa cu prețuri sub 20.000 de euro. E drept că, după scumpiri succesive, ținta unui preț de bază sub acest plafon a rămas doar la nivel de deziderat fără subvenții guvernamentale. Rețeta Dacia pentru singurul său model electric este cunoscută – produs în China cu specificații europene, livrat în Europa cu un preț sub cel al concurenței.
Doar că, după ce Franța a decis să nu mai acorde subvenții celor care cumpără mașini electrice fabricate cu emisii mari de CO2 – cazul Chinei -, iar alte state par gata să urmeze exemplu, oficialii mărcii românești parte a grupului Renault sunt forțați să caute soluții fie de a oferi discounturi care să reducă suma finală plătită de client până la un nivel la care subvenția să conteze extrem de puțin (reducerea prețului de catalog este de evitat atât timp cât încă mai există state în Europa care subvenționează mașini electrice precum Spring), fie să mute asamblarea mașinii într-o uzină care să respecte normele de emisii impuse de statele europene.
Cu ținta de a găsi varianta cea mai bună pentru companie în următoarele săptămâni, oficialii Dacia pregătesc deocamdată prezentarea celei de a doua generații a modelului Spring, eveniment care ar trebui să aibă loc în toamna anului 2024. Cum este greu de crezut că, până atunci, ar putea fi schimbată uzina de asamblare, este de așteptat ca viitorul Spring să facă parte din categoria mașinilor cu un preț de bază de circa 20.000 de euro, fără subvenții guvernamentale.
Pe lângă o nouă generație Dacia Spring, francezii de la Renault pregătesc pentru anul viitor lansarea modelului de clasă B (mică) Renault 5. Conform declarațiilor lui Luca de Meo, CEO al grupului francez, vehiculul va avea un preț de bază sub 25.000 de euro. Prezentarea lui este așteptată la finalul lui februarie, în debutul expoziției auto de la Geneva.
Tot Renault pregătește un vehicul electric de oraș chiar mai ieftin. Denumit până de curând „proiectul Legend”, modelul nu va fi altceva decât succesorul modelului de clasă A Twingo și ar trebui să aibă un preț de bază care să nu depășească 20.000 de euro. Cel puțin asta susține același Luca de Meo care a dezvăluit și că mașina va ajunge pe piață „după 2025”.
Până ca Renault să înceapă ofensiva sa de modele electrice accesibile, cei de la Citroen – marcă a grupului Stellantis – au prezentat deja modelul e-C3 care va ajunge pe piață în al doilea trimestru al anului 2024 cu un preț de bază de 23.300 de euro. Fiind un produs al unui grup cu atât de multe mărci cum este Stellantis este de așteptat ca Citroen e=C3 să fie declinat și în versiuni cu prețuri asemănătoare la mărci precum Peugeot, Fiat sau Opel. De altfel, în viitorul nu foarte îndepărtat este așteptată prezentarea modelului Fiat Panda, fratele italian al francezului e-C3.
Acestea nu sunt singurele modele de oraș care și-au anunțat prezența pe piață în următorii doi-trei ani. Volkswagen lucrează de ani buni la modelul ID.2, iar conceptul ID.2all a dezvăluit posibila interpretare germană a unui vehicul de circa 25.000 de euro. Tot cei de la Volkswagen au în plan și un viitor ID.1, de clasă mini, cu un preț-țintă de 20.000 de euro, însă acesta pare tot mai greu de realizat de compania germană care, se pare, este dispusă chiar să colaboreze cu Renault pentru a reuși să își țină promisiunea de a livra mașini electrice accesibile în următoarea perioadă.
Nu trebuie uitată nici promisiunea lui Elon Musk de a dezvolta un vehicul Tesla accesibil. Mai ales că în ultimele săptămâni se discută tot mai mult despre implementarea unui astfel de proiect la uzina germană de lângă Berlin. Viitorul Tesla Model 2 ar trebui și el să se încadreze în segmentul de preț 20.000 de euro – 25.000 de euro.
Un alt producător cu renume în Europa, chiar dacă nu este european, are și el în plan cel puțin un model de oraș cu preț accesibil. Este vorba despre grupul coreean Hyundai-Kia care pare destul de aproape de prezentarea unei noi generații i10 cu sistem electric de propulsie. Și, dacă vom vedea pe piață un Hyundai i10 electric, probabil că vom avea acces și la un viitor Kia Picanto susținut de baterii.
Toate aceste modele de clasă mini (A) sau mică (B) cu prețuri, fără subvenții, sub 25.000 de euro, sau chiar sub 20.000 de euro, au rolul de a frâna ofensiva chineză în Europa și mizează pe faptul că, obligați de restricțiile tot mai drastice impuse de țările din Uniunea Europeană, producătorii din mare stat asiatic vor trebui să își asambleze o parte dintre mașini în noi uzine, mai costisitoare, amplasate pe Bătrânul Continent.