Turbina eoliană fără pale, viitorul energiei din vânt? VIDEO

Turbina eoliană fără pale, viitorul energiei din vânt? VIDEO

Katrick Technologies, un start-up din Glasgow, a dezvoltat o tehnologie inovatoare pentru generarea de energie electrică verde. Turbinele sale Wind Panel nu sunt turnuri înalte convenționale cu pale, ci sunt hexagonale și au forma unui fagure de miere. Acestea pot fi instalate pe acoperișurile clădirilor sau pe alte structuri.

Spre deosebire de turbinele eoliene tradiționale, care generează electricitate prin rotație, produsul Wind Panel utilizează aerofoile oscilante. Fiecare dispozitiv are șase tuneluri cu flapsuri în interior. Acestea convertesc energia cinetică din vânt în oscilații mecanice, apoi sunt transformate în energie electrică.

Investitorii în parcurile eoliene tradiționale se confruntă adesea cu provocări logistice și financiare din cauza suprafeței mari de teren necesare pentru amplasarea turbinelor și a costurilor ridicate de întreținere. În schimb, Katrick susține că micile turbine în formă de fagure de miere sunt deosebit de potrivite pentru instalarea în zonele urbane. Spre deosebire de soluțiile convenționale, panourile eoliene funcționează într-o gamă mai largă de viteze și direcții ale vântului, la înălțimi reduse.

Wind Panel a fost dezvoltat în colaborare cu organizația de cercetare Manufacturing Technology Centre (MTC).

Prima fază de testare a avut loc la Universitatea Strathclyde din Glasgow. Inginerii care au lucrat la dezvoltarea prototipului se așteptau să obțină între 25 W și 40 W de putere mecanică la o viteză a vântului de 12 metri pe secundă. Cu toate acestea, panoul eolian a atins o medie de 41,1 W la doar 10,2 metri pe secundă.

Mai trebuiet trecute însă încă două etape de testare, o etapă în condiții care simulează cel mai bine realitatea, iar ultima etapă este optimizarea designului în funcție de rezultate, a arătat compania.

„Cererea de electricitate curată va crește semnificativ pe măsură ce vom renunța la utilizarea energiei produse prin arderea combustibililor fosili. Totuși, deoarece este posibil ca rețelele de distribuție să nu fie capabile să satisfacă pe deplin această cerere, va trebui să fim capabili să generăm energie regenerabilă la nivel local sau pe clădiri. Tehnologia nouă a companiei Katrick este un exemplu excelent de cum se poate realiza acest lucru, a declarat Steve Nesbitt, de la MTC.

Sursa: Balkan Green Energy News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top