Inquam Photos / Octav Ganea
Limitele maxime ale cheltuielilor pentru acţiuni de protocol efectuate de municipalitate ar urma să fie majorate, conform unei hotărâri care va fi dezbătută în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Capitalei.
Astfel, limita valorică maximă pentru mese oficiale (dineuri, dejunuri oficiale) oferite de primarul general ar urma să crească de la 240 de lei pe persoană la 480 de lei/persoană. Totodată, limita maximă pentru cocteiluri sau recepţii oferite de primarul general se va majora de la 50 de lei/persoană la 100 de lei/persoană. Limitele pentru cheltuieli zilnice de cazare pentru invitaţii străini ai primarului general se vor majora de la 900 de lei/persoană la 1.350 lei/persoană.
Limita maximă a cheltuielilor pentru cafea, apă, sucuri sau alte trataţii oferite în timpul conferinţelor, tratativelor sau şedinţelor organizate de primarul general va urca de la 40 lei/persoană la 60 de lei/persoană.
Cheltuielile zilnice de masă pentru delegaţii conduse de invitaţii primarului general se vor majora de la 320 de lei/persoană la 470 de lei/persoană.
De asemenea, va urca şi limita maximă pentru cadouri, de la 800 de lei/persoană la 1.000 de lei/persoană, dar şi pentru organizarea de vizite la obiective turistice de la 100 de lei/persoană la 200 de lei/persoană. În raportul de specialitate sunt invocate normativele de cheltuieli şi limite maxime în cadrul cărora primarul general poate aproba şi efectua cheltuieli pentru acţiuni de protocol, aşa cum sunt prevăzute în anexa nr. 2 din OUG 80/2001.
Se menţionează că limitele au fost actualizate, ultima dată, în raport cu indicele preţurilor de consum al produselor alimentare şi indicele preţurilor de consum la servicii în anul 2018, prin HG 16/2018.
Municipalitatea a dezvoltat relaţii de colaborare cu mai multe oraşe din lume, a încheiat acorduri de înfrăţire cu oraşe precum Atena, Ankara, Chişinău, Beijing şi 15 înţelegeri de cooperare cu oraşe precum Paris, Belgrad, Roma, Montreal, Viena, Hanoi şi este membru al Asociaţiei Mondiale a Marilor Metropole, al Asociaţiei Internaţionale a Primarilor Francofoni, al Energie Cities, al Uniunii Capitalelor din UE, al Oraşelor de Importanţă Majoră în Europa şi al Organizaţiei Mondiale a oraşelor şi administraţiilor locale în domeniul guvernării electronice.
Ca urmare, reprezentanţii acestor organizaţii şi oraşe fac vizite la Bucureşti, se derulează conferinţe, seminarii sau alte evenimente de promovare a Capitalei. Mai sunt invocate evoluţiile preţurilor de consum din ultimele 12 luni, coroborate cu rata inflaţiei şi previziunile economice pe termen scurt şi mediu, precum şi nevoia asigurării fondurilor necesare organizării de municipalitate a unor acţiuni de protocol ‘de înaltă ţinută, conform uzanţelor diplomatice’.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe