Uzina de armament din Dragomirești a devenit anul trecut cel mai mare importator din Ucraina. Ce alte nume surpriză mai include topul companiilor care cumpără din statul vecin în ciuda războiului

Uzina de armament din Dragomirești a devenit anul trecut cel mai mare importator din Ucraina. Ce alte nume surpriză mai include topul companiilor care cumpără din statul vecin în ciuda războiului

Uzina de Produse Speciale Dragomirești, o filială a Companiei Naționale „ROMARM” S.A unde se produc arme și muniții, a devenit anul trecut cel mai mare importator de produse din Ucraina, arată o analiză realizată de Economica pe baza datelor Institutului Național de Statistică aferente primelor zece luni ale anului trecut, ultimele disponibile.

Compania cu afaceri ce au atins în 2022 80,4 milioane de lei, de peste 7 ori mai mare decât cu un an în urmă și care a trecut de la pierderi de 4,4 milioane de lei la un profit net de 7,3 milioane de lei,  este deținută, potrivit Termene.ro, de către statul român, prin Ministerul Economiei și Compania Națională Romarm.

În 2022, compania nu figura în clasamentul celor mai mari zece importatori din Ucraina, în funcție de valoarea importurlor efectuate.

Datele INS indică și faptul că Ucraina este un mare furnizor de dulcuri Roshen pe piața locală. Grupul internațional controlat de fostul președinte ucrainean Petro Poroshenko, cu trei fabrici în Ucraina, a urcat brusc anul trecut de pe poziția a zecea pe locul doi în topul celor mai mari importatori în funcție de valoarea mărfii aduse. Roshen One S.R.L., filiala locală a grupului ucranean din România, cu activități în zona comerțului cu dulciuri, a raportat în 2022 afaceri de 222,9 milioane de lei și un profit net de 4,9 milioane de lei.

Urmează Aptiv Technology Services&Solutions SRL, principalul importator din Ucraina în România, în 2022. Compania irlandezo-americană, care produce  componente auto în fabricile din Sânnicolau Mare și  Ineu, folosește și acum, după debutul războiului din Ucraina, materii prime precum cupru, aluminiu și neon din Ucraina.

Compania a finalizat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 1,53 de miliarde de lei şi cu un profit net de aproximativ 25,6 milioane de lei, conform datelor publice.

Urmează Liberty Galați SA, compania care operează combinatul  Siderurgic Liberty Galați și care ar importa în mod tradițional  din Ucraina minereu și cocs precum și transportatorul Lincor Trans S.R.L. din Rădăuți, controlat de Stici Galina și familia Spița.

Printre marii importatori se află, de asemenea, producătorul de ulei și biodiesel Bunge și un nou entry – Donalam, companie ce face parte din grupului AFV Beltrame care a cumpărat Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște, unul dintre cei mai importanți producători europeni de bare comerciale și oțeluri speciale.

De asemenea, în 2023,  a adus marfă valoroasă din Ucraina intrând în top 10 importatori și Raffaello Shoes Factory,  cel mai mare producător de pantofi din România, deţinut de italienii de la Grisport. Cu o fabrică în Călărași, Raffaello a realizat în 2022 afaceri de 403,7 milioane de lei, în creştere cu aproxi­mativ 16% faţă de anul anterior.

Nu în ultimul rând, pe lista celor mai mari importatori din Ucraina figurează producătorul și traderul de cereale Agropec Dionis, controlat de familia Nagy din Blaj, Alba și transportatorul de cereale Rin Trans Activ S.R.L., companie controlată de antreprenoarea Toma Victoria ce deține și capacități de stocare pentru 40.000 de tone de cereale disponibile în port si 130.000 de stocare externă și două terminale în portul Tomis.

Din clasament au ieși însă producătorul de ulei Prutul, distribuitorul de semințe de cereale Agrochim, traderul Cofco și fabrica de fasonare oțel Intertranscom Impex.

În primele zece luni din 2023, România a importat din Ucraina marfă în valoare de 1,2 miliarde de euro, față de 2,1 miliarde de euro anul trecut.

 

https://termene.ro/firma/26130560-AGROPEC-DIONIS-SRL

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top