Presiunea pe portul Constața ar putea crește în următoarele luni. Ucraina prognozează producții și exporturi cu până la 17 ori mai mari la unele cereale față de estimările inițiale

Presiunea pe portul Constața ar putea crește în următoarele luni. Ucraina prognozează producții și exporturi cu până la 17 ori mai mari la unele cereale față de estimările inițiale

Departartamentul pentru Agricultură al SUA și-a revizuit prognozele legate de producția și exporturile de cereale din Ucraina pe baza ultimelor estimări ale Kievului, iar concluzia este că până la finele anului de marketing 2023/2024, care se termină în iunie, porturile de la Marea Neagră vor trebui să facă față unor cantități și mai mari de cereale pentru export.

Astfel, la grâu, chiar dacă producția ar urma să fie cu un procent sub cea estimată inițial, adică în jur de 23,1 milioane de tone, exporturile ar putea fi, de fapt, cu 26% mai mari decât cifra oficială a USDA, pe baza creșterii capacității de export a Ucrainei din ultimele luni. Este vorba despre 17,7 milioane de tone de grâu, adică cu 3,5% mai mult decât în anul comercial trecut, dar cu 5,8% peste nivelul raportat pentru 2021/2022.

Din datele oficiale ale Ucrainei, se pare că statul vecin nu are nici stocurile despre care se crezuse inițial, respectiv 4,3 milioane de tone. Ar avea doar 1,3 milioane de tone. Estimarea privind stocurile finale de grâu pentru  2023/24 este astfel cu 69% mai mică decât cifra oficială a USDA, pe baza estimărilor privind producția și a creșterii exporturilor pentru 2023/24.

La porumb, producția estimată de USDA este similară cu cea prognozată de autoritățile ucrainene (30,5 milioane de tone). În schimb,  conform estimărilor Ucrainei, stocurile inițiale de porumb pentru perioada 2023/24 au fost cu 97% mai mari decât cifra oficială a USDA, iar exporturile ar putea fi cu 39% mai mari decât cifra oficială a USDA, respectiv 29,2 milioane de tone, în baza creșterii capacității de export a Ucrainei din ultimele luni. În consecință și estimarea Kievului  privind stocurile finale de porumb pentru 2023/24 este cu 59% mai mică decât cifra oficială a USDA.

Și producția de orz ar putea fi ușor mai mare (3% până la ) față de cât prognozase USDA, în timp ce exporturile ar putea ajunge la 3,3 milioane de tone, cu 57% mai mult decât indică cifra oficială a USDA, în contextul creșterii capacității de export a Ucrainei din ultimele luni.

Nu în ultimul rând, producția de secară din 2023/24 ar putea fi cu șase procente mai mare decât cifra oficială a USDA, respectiv 243.000 de tone, în timp ce exporturile de secară ar urma să ajungă la 170.000 de tone, de 17 ori mai mult decât cifra estimată de analiștii USDA, diferența provenind din creșterea capacității de export a Ucrainei din ultimele luni.

Toate acestea ( creșteri ale cantităților exportate)  sunt posibile datorită coridorului umanitar care a fost deschis la 10 august 2023, de către autoritățile ucrainene, potrivit USDA.

„Investițiile și eficiența rutelor de export de pe Dunăre și capacitatea de transbordare din portul Constanța din România continuă să crească, oferind oportunități suplimentare pentru menținerea nivelurilor de export. Estimările de creștere a exporturilor presupun că nu vor exista daune majore în urma unor atacuri asupra infrastructurii portuare și a navelor care intră și ies din port”, mai spun analiștii USDA potrivit cărora, conform actualelor condiții de piață, Ucraina ar urma să exporte: 29,2 milioane de tone de porumb, cu 8% în plus față de cantitățile livrate peste granițe în 2022/23, 17,7 milioane de tone de grâu, cu 3% peste 2022/23, 3,3 milioane de tone de orz, cu 22% în plus față de 2022/23 și 170.000 de tone de secară , de 9,4 ori mai mult  comparativ cu 2022/23

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top