Redactorii Economica.net au încercat în repetate rânduri să facă rezervări încă de la anunțul companiei de săptămâna trecută, însă nu am reușit să facem o rezervare de zbor dus-întors mai încolo de luna aprilie. Încercările au fost făcute atât pe site-ul companiei, cât și în aplicația TAROM.
„TAROM operează zboruri zilnice SUA (București – New York și București – Miami, cu escale la Roma si Madrid), în regim codeshare, atât până la 1 aprilie, cât și după, așa cum am comunicat și apare și în sistemul nostru de rezervări. Respectiv, vă confirmăm că pe destinația New York, în luna aprilie, există zboruri zilnice pentru care se pot face rezervări„, este răspunsul companiei la solicitarea Economica.net. TAROM anunțase că aceste zboruri pot fi rezervate din 1 februarie.
Din încercările noastre și ale personalului din call-center nu există în sistem zboruri de întoarcere.
Mesajul care apare atunci când căutăm aleatoriu zboruri dus-întors începând cu aprilie este: „Nu există zboruri pentru data și ruta selectată sau nu mai există locuri disponibile pentru zborul selectat. Vă rugăm să verificați orarul de zbor înainte de a începe o nouă căutare”.
La secțiunea „orarul de zbor” sunt indicate zilele cu zboruri, atât la plecare, cât și la întoarcere. Am făcut o simulare pentru 5-19 aprilie.
Sistemul arată zboruri disponibile pentru datele de plecare pe 5 aprilie și întoarcere pe 20, însă de dacă reluăm căutarea pe site-ul companiei, primim mesajul de mai jos:
Am încercat și în aplicația TAROM, însă primim același mesaj.
Am sunat în call-center vineri, 9 februarie, însă nu ni s-a putut oferi un zbor de întoarcere. Am revenit luni, și nici de această dată nu ni s-a putut face o ofertă de preț pentru nu zbor dus-întors București-New York pentru că nu există în sistem zbor de întoarcere. Există pentru dus, dar nu și pentru întors, așa ni s-a spus în call-center. Recomandarea este „așteptați, reveniți”.
Pentru zboruri dus-întors în februarie și martie se pot face rezervări, iar dacă nu există zbor în ziua solicitată, sistemul de rezervări oferă direct variante și putem vedea zilele în care sunt prețuri mai mici. Nu la fel se întâmplă în cazul rezervărilor începând cu luna aprilie.
Pentru ruta spre Miami am putut efectua simulări de prețuri, atât pe site-ul comapaniei, cât și în aplicație.
Am întrebat TAROM și pentru ce perioadă au fost semnate contractele cu ITA Airways și Air Europa. Răspunsul a fost: „aceste informații sunt de natură comercială cu impact asupra companiei noastre și a partenerilor, nu vă putem oferi aceste date”.
Marius Popescu, specialist în aviație și pilot, spune că problemele de natură tehnică au impact asupra încrederii pasagerilor.
„Confruntându-ne cu problemele tehnice ale site-ului TAROM, este esențial să subliniem impactul acestora asupra accesibilității și încrederii pasagerilor. Erorile site-ului nu sunt puține, iar practica reclamei artificiale o regăsim la low-cost, nu la companii de linie”, spune Popescu.
Nou contract cu ITA și Air Europa
Am întrebat TAROM de ce s-a renunțat la parteneriatul de codeshare cu Air France și KLM. Compania ne-a transmis că parteneriatul includea doar Air France, nu și KLM.
„Practic, din 25 iunie 2010, până în octombrie 2023, TAROM a operat constant aceste zboruri peste ocean, către SUA, împreună cu partenerul Air France, din alianța Sky Team, pe destinațiile Washington, Boston și Detroit, iar din februarie 2024, o face alături de Air Europa si ITA Airways, partenerii săi din aceeași alianță.
Renegocierea sezonieră a colaborărilor de tipul codeshare este o activitate firească între partenerii din alianță. În urma modificării comportamentelor de zbor, multe survenite în urma pandemiei, și efectelor asupra obiectivelor de zbor (de afaceri sau personale) ale călătorilor, dar și ale destinațiilor preferate de aceștia, coroborate cu schimbările strategice, TAROM a negociat și a reușit să livreze în foarte scurt timp un nou produs, reactualizat, pentru zborurile transatlantice, în baza cererii pe tipul codeshare împreuna cu Air Europa și ITA Airways”, este răspunsul companiei la solicitarea noastră.
TAROM mai spune că „în acest moment, structura codeshare a TAROM în relație cu SUA presupune zboruri zilnice operate de TAROM, prin codeshare cu partenerii săi. Zborurile sunt efectuate de TAROM pe aeronave proprii București- Roma și retur, București- Madrid și retur, iar zborurile Air Europe și ITA din cele două escale pleacă spre destinațiile din SUA cu dot RO 9000 (indicativ de zbor românesc, al TAROM, aferent zborurilor operate de noi prin codeshare, pe aeronave ale altor companii, care apar inclusiv pe tabelele cu zboruri din aeroporturi), cu număr propriu de cursă care are în spate inclusiv autorizarea Departamentului de Transport al SUA pentru compania aeriana TAROM aferentă zborurilor TAROM RO *- dreptul de a zbura între Roma/Madrid înspre și dinspre SUA pe alte aeronave decât cele proprii”.
Pierderi după pierderi
TAROM zboară pe pierdere de aproape 20 de ani, iar în ultimii 12 a schimbat directori pe bandă rulantă. Pandemia a fost ultima picătură pentru compania națională, care a avut, și încă mai are, nevoie de bani pentru a supraviețui. Și nu e singurul cartof fiebinte din mâna guvernanților. Insolvența Blue Air, preluată de stat odată cu executarea garanției, lasă în urmă datorii de 430 de milioane de euro, din care 62 de milioane de euro reprezintă un ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană și acordat de Statul român.
Pierderea brută estimată 2023 în bugetul de venituri si cheltuieli al TAROM este de 62,4 milioane de lei, potrivit proiectului de act normativ publicat în iunie 2023 și consultat de Economica.net. Pierderea este cu 71% mai mică față de rezultatul aprobat pentru 2022, adică o pierdere de 216 milioane de lei.
Veniturile TAROM pentru 2023 au fost estimate la peste 2 miliarde de lei, în creștere cu 33% față de preliminatul/realizatul pe 2022, se mai arată în bugetul de venituri și cheltuieli.