Marea Britanie și China au anunțat că vor să-și consolideze cooperarea și schimburile economice, în ciuda dezacordurilor dintre ele pe tema respectării drepturilor omului

Marea Britanie și China au anunțat că vor să-și consolideze cooperarea și schimburile economice, în ciuda dezacordurilor dintre ele pe tema respectării drepturilor omului

Relaţiile între China şi Regatul Unit s-au tensionat în ultimele luni în urma unor acuzaţii privind încălcări ale drepturilor omului şi spionaj.

Ministerul chinez de Externe anunţase luna trecută că a condamnat la închisoare pentru spionaj un bărbat de naţionalitate britanică şi protestase anterior împotriva sprijinului Marii Britanii faţă de militanţi pro-democraţie la Hong Kong.

În pofida acestor tensiuni, şeful diplomaţiei chineze Wang Yi i-a transmis vineri omologului său britanic David Cameron că Londra şi Beijingul ar trebui să-şi „consolideze comunicarea strategică şi să-şi joace rolul pentru a promova securitatea şi menţinerea păcii”, a informat sâmbătă agenţia Xinhua.

Lumea se află în faţa unor provocări, a declarat Wang, între care „reapariţia unei mentalităţi a Războiului Rece, un protecţionism agresiv şi o redresare economică ce nu mai are forţă”.

Faţă de aceasta, ”cele două ţări trebuie să-şi consolideze schimburile şi cooperarea şi să repună relaţiile bilaterale pe calea unei dezvoltări sănătoase şi stabile”, a spus el.

Ministerul britanic de Externe s-a pronunţat, la rândul său, pentru un „angajament constructiv” între China şi Regatul Unit, asigurând sâmbătă, într-un comunicat, că cele două ţări trebuie „să-şi continue acţiunile” pe planul comercial în special şi „să lucreze împreună pentru a lupta împotriva schimbării climatice”.

David Cameron a expus totuşi „fără ambiguitate poziţia Regatului Unit asupra unui număr de dezacorduri, în special, asupra drepturilor omului în Xinjiang şi Hong Kong”, se menţionează în comunicat.

El ar fi „evocat astfel cazul parlamentarilor britanici sancţionaţi de China şi şi-a reiterat apelul pentru eliberarea cetăţeanului britanic Jimmy Lai”.

David Cameron a cerut de asemenea Biejingului „să-şi utilizeze influenţa asupra Iranului pentru a exercita presiuni asupra rebelilor houthi”, susţinuţi de Teheran, care şi-au înmulţit atacurile împotriva navelor comerciale în Marea Roşie pe fondul conflictului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza.

Şeful diplomaţiei chineze s-a întâlnit de asemenea vineri cu secretarul de stat american Antony Blinken şi a avut cu el ceea ce Ministerul de Externe chinez a calificat drept „discuţii sincere, substanţiale şi constructive”.

În discursul său pronunţat sâmbătă dimineaţă în cadrul Conferinţei de la Munchen, care reuneşte în fiecare an cei mai înalţi responsabili diplomatici şi militari din numeroase ţări, China a declarat că vrea să se înscrie ca o „forţă de stabilitate într-o lume turbulentă”.

„Indiferent de cum se schimbă situaţia internaţională, China, în calitate de ţară responsabilă majoră, îşi va menţine întotdeauna continuitatea şi stabilitatea politicilor sale”, a declarat Wang Yi în discursul său.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top