EXCLUSIV Plângere penală pe vânzarea combinatului Chemgas Slobozia. Firmă din zona lui Ioan Niculae (fost cel mai bogat român) acuză mai multe persoane, printre care cântăreața Emilia Ghinescu și firma unui milionar de top 300

EXCLUSIV Plângere penală pe vânzarea combinatului Chemgas Slobozia. Firmă din zona lui  Ioan Niculae (fost cel mai bogat român) acuză mai multe persoane, printre care cântăreața Emilia Ghinescu și firma unui milionar de top 300

Mediterranean Inc, o societate înregistrată în Belize prin care omul de afaceri Ioan Niculae a derulat mai multe dintre activitățile sale din zona producției și distribuției de îngrășăminte, aduce acuzații  lui Niculae Nicoleta-Mariana  (soția omului de afaceri Ioan Niculae – InterAgro, cu care se află în proces de divorț), Țigăneșteanu Doina, Toncea Larisa-Marinela, Crina Ciobanu, Popescu Maria, NVY Company și Popasul Trebeș.

Potrivit plângerii, în 2021, când Niculae se afla în închisoare, Nicoleta Niculae împreună cu Marinela Toncea, Doina Țigăneșteanu, Emilia Ghinescu (celebra cântăreață de muzică populară) și Maria Popescu, cu ajutorul practicianului în insolvență Emil Gros ar fi pus în aplicare un plan pentru înstrăinarea frauduloasă a activelor Chemgas, companie aflată atunci în insolvență, în potofoliul lichidatorului Expert Insolvență SPRL.

Vom reda mai jos cele mai importante părți ale plângerii penale consultate și de Economica. Până atunci, precizăm că DIICOT nu a răspuns până în momentul publicării acestui text la întrebările noastre privind stadiul plângerii penale. În măsura în care vor răspunde, vom reveni cu detalii.

În același timp, în discuțiile cu noi,  Eusebiu Guțu, proprietarul Pambac și al Nitramonia, a respins orice acuzație și a precizat că deși știe de plângerea penală nu a fost contactat, ca persoană sau  în numele Nitramonia, de vreun parchet sau de alte organe ale Statului, în legătură cu acest subiect.

“Considerăm că este cel puțin neplăcut dacă s-a ajuns ca incapacitatea domnului Ioan Niculae de a gestiona una dintre cele mai mari averi din România și nemulțumirile personale să îmbrace forma unei plângeri penale. , dar vă asigurăm că, pe măsură ce se vor face (eventuale) cercetări ale organelor de umrărire penală , vom dovedi dincolo de orice îndoială că activitatea noastră s-a desfășurat șinse desfășoară în conformitate cu legea”, ne-a transmis Eusebiu Guțu.

Despre relația firmelor sale cu Nicoleta Niculae, Eusebiu Guțu transmite că o cunoaște pe aceasta încă din momentul în care firmele sale au început relația de afaceri cu firmele lui Ioan Niculae, în care soția acestuia din urmă avea un rol important. Una dintre firmele din grupul Pambac  a activat o perioadă ca distribuitor pentru îngrășămintele produse de grupul Interagro. În acelați timp, proprietarul Pambac spune că nu a avut și nu are relații de afaceri cu persoane fizică Nicoleta Niculae.

În imaginea de mai jos regăsiți restul mesajului transmis de proprietarul grupului Pambac după întrebările Economica.

 

 

Cântăreața de muzică populară Emilia Ghinescu, acuzată de complicitate și că ar fi activat ca interpus al fostei soții a lui Ioan Niculae, ne-a transmis un scurt mesaj vocal în care spune că singurele relații pe care le-a avut și le are cu Nicoleta Niculae țin de rudenie, Ghinescu fiind fina celor doi foști soți. La rândul său respinge acuzațiile, spune că nu știa de plângerea penală și nici nu a fost contactată de autorități, însă, dacă vor începe cercetări, e sigură că organele de anchetă vor ajunge la concluzia că nu este vinovată.

Nicoleta Niculae nu a putut fi contactată pentru declarații.

Ce spune plângerea penală

Redăm, mai jos, cele mai importante pasaje din plângerea penală consultată și de noi.

“În luna februarie 2021, beneficiarul real al societății MEDITERRANEAN DESIGN INC, numitul IOAN NICULAE, a fost arestat în vederea executării unei pedepse privative de libertate de 5 ani.

Profitând de această împrejurare, care a implicat o bună perioadă ,,de degringoladă” a tuturor societaților comerciale deținute ori controlate de membri ai familiei acestuia, făptuitoarea NICULAE NICOLETA-MARIANA, soția numitului IOAN NICULAE, impreună cu o buni prietenă a acesteia, făptuitoarea TONCEA LARISA-MARINELA, și cu numitele ȚIGĂNEȘTEANU DOINA, GHINESCU EMILIA și POPESCU MARIA(doctor ginecolog București și medicul curant al făptuitoarei NICULAE NICOLETA-MARIANA), toote trei foarte bune prietene ale făptuitoarei NICULAE NICOLETA-MARIANA, a pus Ia cale un plan infracțional cu scopul final de a delapida patrimoniul societății Mediterranean Design atât prin însusirea unor sume foarte mari de bani cât și a alte bunuri mobile.

Deoarece făptuitoarele aveau nevoie de o persoană cu solide cunoștințe juridice în vederea redactării actelor false ori frauduloase într-o manieră care să asigure aparența legalității manoperelor infracționale dar și cu care să se consulte la fiecare pas pe care-l vor adopta, la grupul infracțional organizat a aderat și făptuitoarea CRINA CIOBANU, de profesie avocat…

La grupul infracțional organizat au mai aderat făptuitoarea SC NVY COMPANY SRL, societate înființată în anul 2021, cu o cifră de afaceri de 57.300 lei in anul 2021, societate aflată tot sub controlul și influența grupului infracțional organizat.

Făptuitoarea NVY COMPANY a fost utilizată de membrii grupului infracțional organizat drept interfață în relația cu subscrisa, cu scopul de a nu ridica suspiciuni cu privire la adevărații beneficiari ai tranzacțiilor ce urmau a fi puse în practici.

De asemenea, la grupul infracțional organizat a aderat și făptuitoarea SC POPASUL TREBEȘ SRL, societate care a fost beneficiarul final al drepturilor de creanță delapidate de la subscrisa și făptuitorul EMIL GROS, având calitatea de practician în insolvență în cadrul EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL, desemnată lichidator judiciar al debitorului-cedat SC CHEMGAS”, este descrierea pe scurt a faptelor reclamate la Parchet și DIICOT

În detalierea acestor fapte, din documentul citat aflăm că Nicoleta Niculae, având în vedere poziția de influență deținută în cadrul Mediterranean Design – soția proprietarului pentru a induce în eroare pe reprezentantul societății, Michael Soteroulla pentru a semna pentru cedarea unei creanțe de 23,9 milioane de lei pentru un preț de 4,6 ori mai mic căte North Chemical Complex, o altă firmă controlată la persoanele mai susnumite. Semnătura lui Soteroulla ar fi fost falsificată, potrivit unui document intrat în posesia noastră, în care acesta declară, sub semnătură și ștampilă, că nu a semnat niciodată contractele de cesiune menționate.

Întrr-un sfârșit, creanța Mediterranean a fost cedată în 2022 către Popasul Trebeș, care ar fi ajuns astfel , și prin intermediul acesteia, să controleze activul funcționanal combinat Chemgas Slobozia.

Detalierea activităților din plângere apare în facsimilul alăturat.

Mai cităm din plângere:

“NICOLETA-MARIANA a avut un rol determinant. Astfel, făptuitoarea NICULAE NICOLETA-MARIANA s-a folosit de poziția de încredere și de putere pe care o avea în cadrul subscrlsei, s-a erijiat în mod mincinos ca fiind purtătorul de cuvânt al beneficiarului real, a solicitat reprezentantului subscrisei să fie de acord cu încheierea contractului de cesiune din 11.05.2020 cât și, mai important, a impus reprezentantului subscrisei și prețul cesiunii la valoarea de 5.227.000 lei (o valoare de aproximativ 4,6 ori mai mică decât valoarea creanței), deși subscrisa deținea garanții de minim 10 milioane de lei…

  1. Subiecții active ai infracțiunii sunt cel puțin următorii

CRINA CIOBANU, avocatul care a asigurat redactarea actelor juridice;

NICULAE NICOLETA-MARIANA, lideruI grupulu i infraclional;

TIGANE$TEANU DOINA, administratorul de drept al făptutoarei NVY COMPANY SRL;

TONCEA LARISA MARINELA, administratorul de drept al societății paravan SC NORTH CHEMICAL COMPLEX SRL, la data reală a comiterii faptei;

POPASUL TREBEȘ SRL (actuală NITRAMONIA SRL), destinatarul final al creanței de 23.917.317 lei și al drepturilor de garanție mobiliară de 10.000.000 de lei.”

ECONOMICA.NET vă va ține la curent cu evoluția acestei anchete la Parchet și/sau DIICOT.

Firmele implicate în această “poveste”, potrivit datelor Termene.ro, au următoarele specificități:

NVY Company – Firma NVY COMPANY SRL din VOLUNTARI, a fost înființată la data de 28-09-2020 și are ca obiect principal de activitate codul CAEN 4619 – Intermedieri în comerțul cu produse diverse. În 2020, a avut cifră de afaceri 0. În 2021, cifra de afaceri este de 57.000 de lei. În 2022, aceasta crește spectaculos la afaceri de 12,7 milioane de lei și un profit de 2,5 milioane de lei. Asociat unic , în prezent, este Cristinel Dimitrie Gafița, dar avem și Oana Berbecariu, ca fiduciar al părților sociale. Creditor garantat la aceasta este North Chemical Complex.

 

Istoricul firmelor amintite în plângerea penală

North Chemical Complex a fost înființată în 2019 și are ca obiect de activitate Comerț cu ridicata al produselor chimice. Datele financiare din 2022(ultimele publicate) arată de 650.000 de lei și o pierdere de 20 de milioane de lei. Acționar cu 78% este Hidro Inter. Administrator special este Elena Petrașcu.

Nitramonia SRL, fostă Popasul Trebeș, are sediul în Bacău(mai există o Nitramonia S.A în Brașov) are ca obiect de activitate fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase, a avut în 2021 o cifră de afaceri de 400 de milioane de lei și un profit de 100 de milioane de lei. În 2022, afacerile cresc la 2,1 miliarde de lei iar profitul scade la 54 de milioane de lei. Îl are ca acționar unic pe Eusebiu Guțu, patronul grupului de panificație Pambac.

Mediterranean este un offshore cu sediul în Belize.

Chemgas, alături de alte cinci fabrici de îngrășăminte, a făcut parte din grupul InterAgro, acum în insolvență și lichidare. Ca active industriale, trei dintre aceste combinate au ajuns, în ultimii trei ani, prin intermediul lichidatorilor judiciari, în posesia lui Eusebiu Guțu. Oficial, pentru activele Amurco Bacău, Guțu a plătit 3 milioane de euro, iar pentru Nitropos din Făgăraș, 8,2 milioane de euro. Guțu a preluat în primăvara anului 2021 combinatul Chemgas din Slobozia cu 25 de milioane de euro. Niciunul dintre aceste combinate nu au fost puse în funcțiune, până acum.

România nu mai are funcțional decât un singur combinat de îngrășăminte, Azomureș, dar și acesta funcționează la doar 50% din capacitate. Este controlat de elvețienii de la Ameropa. Când funcționau toate combinatele chimice, până în 20220, acestea erau cel mai mare consummator de gaze al României – circa 5 miliarde de metri cubi anual.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top