Rabla Plus: „La persoane juridice merge mai bine, dar la persoanele fizice este sub aşteptările noastre”, declară ministrul Mediului

Rabla Plus: „La persoane juridice merge mai bine, dar la persoanele fizice este sub aşteptările noastre”, declară ministrul Mediului

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a declarat astăzi, în timpul festivității de decernare a premiilor competiției Best Electric Car in Romania 2024 că unele sume aferente programului Rabla Plus pentru persoane fizice vor fi redistribuite firmelor. Această decizie vine ca urmare a solicitărilor puține venite de la persoane fizice cauzată de reducerea subvențiilor.

Sumele neconsumate în Programul Rabla Plus pentru persoane fizice vor fi direcţionate către secţiunea destinată persoanelor juridice, unde se pare că lucrurile merg mai bine, a declarat Mircea Fechet.

„La nivel mondial există o dinamică foarte accentuată în ceea ce priveşte autoturismele electrice, fie că discutăm despre anumiţi producători din Europa sau din afara Europei, fie că discutăm despre tendinţele achiziţionării acestor autoturisme. În ceea ce priveşte România, mi s-a spus că, spre exemplu, la „Rabla Plus”, după ce Ministerul Finanţelor a decis, în luna decembrie a anului trecut, înjumătăţirea voucherului pentru maşinile electrice de la 10.000 de euro la 5.000 de euro, la persoane juridice merge mai bine, dar la persoanele fizice este sub aşteptările noastre. Motiv pentru care nu putem decât să distribuim acele sume neconsumate, pentru că societăţile comerciale din România, câtă vreme au epuizat bugetul, probabil că au capacitatea să mai tragă din acei bani. Nu mai vorbesc de faptul că o maşină care e folosită într-o societate comercială, statistic vorbind, parcurge mai mulţi kilometri decât o maşină folosită de o persoană fizică”, a menționat ministrul Mediului.

Anterior, la începutul lunii martie, același ministru declara că „și cu o bonificație mai mică, apetitul pentru mașini electrice va rămâne la fel de mare ca în trecut. Trebuie să așteptăm să vedem cu evoluează programul. Să vedem dacă și cu o bonificație mai mică nu cumva apetitul rămâne la fel de mare. Eu am această convingere. Apreciez că suma de 5.000 de euro nu este nejustificat de mică. Cred că 5.000 de euro pentru un autoturism care, de multe ori, nu depășește 25.000 de euro este o sumă bine-venită care ar putea determina o persoană să achiziționeze un autoturism electric în detrimentul unuia cu combustie.”

Conform acestuia, la solicitarea companiilor care comercializează mașini, unul dintre planurile pentru finanţări viitoare, în exerciţiul financiar 2025 – 2030, se referă la subvenţionarea leasingului operaţional pentru vehicule electrice.

„Una peste alta, vreau să asigur încă o dată întreaga industrie, importatorii, producătorii, asociaţiile din domeniu, de disponibilitatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Speranţa mea este aceea că vom reuşi, şi în anii viitori, să bugetăm aşa cum şi anul acesta am reuşit să bugetăm o sumă-record la Rabla Plus, respectiv un miliard de lei, şi nu pot decât să mă aştept să-i cheltuim. Dacă discutăm despre subvenţionarea leasingului, aceasta este o discuţie pe care am tot avut-o la minister şi abia aştept să definitivăm modalitatea în care vom finanţa în viitorul exerciţiu financiar 2025-2030. Nu cred că avem cum să nu finanţăm leasingul operaţional pentru maşinile electrice”, a subliniat Mircea Fechet.

Citește și:
– Debutul programelor Rabla a readus piața auto pe plus. Înmatriculări cu 34,58% mai multe în aprilie
– Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top