Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie a explicat cum ar trebui să ne organizăm bugetul familiei și ce să facem cu economiile.
Adrian Asoltanie a spus în câte categorii se împart economiile și a evidențiat instrumentele pe care le are la dispoziție orice om pentru a investi.
DC News: Ce să facem cu economiile?
“Economiile se împart în două categorii. Prima este fondul de urgență măcar 2.000 RON trebuie să ai în casă, în orice moment. Acesta este fondul de urgență, în caz de mici defecțiuni casnice sau probleme de sănătate. Apoi, vorbim despre fondul de siguranță care trebuie să îți acopere 3 luni de cheltuieli vitale, pentru situații precum probleme cu jobul, sănătatea, o operație scumpă, divorț sau decesul cuiva sau o situație de acest fel, scumpă și gravă. Acesta este rolul economiilor”, a spus Adrian Asoltanie.
Instrumente de investiție diversificate
“În afară de acești bani, oamenii ar trebui să investească. Și cele mai simple instrumente pe care le are la dispoziție oricine sunt fondurile mutuale pe care le găsești la bănci. La bancă găsești niște instrumente de investiție diversificate. Se numesc fonduri mutuale. Funcționează pe principiul Pilonului II de pensii, adică mii de investitori contribuie lunar cu sume de bani. Poți să începi să investești de la 100 RON pe lună. Poți automatiza investiția, adică să stabilești ca, în ziua de salariu, 200-300 RON sau cât vrei să pui în investiția respectivă, iar, în timp, se acumulează foarte bine!”, a declarat Adrian Asoltanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe