Raport ASF: Creştere de 137% pentru tranzacţiile de pe piaţa reglementată a BVB şi pe SMT, în T1. Valoarea a ajuns la 6,37 mld. lei

Raport ASF: Creştere de 137% pentru tranzacţiile de pe piaţa reglementată a BVB şi pe SMT, în T1. Valoarea a ajuns la 6,37 mld. lei

Conform datelor centralizate, în intervalul analizat, numărul de tranzacţii derulate pe piaţa reglementată şi SMT s-a ridicat la aproape 615.000 şi a crescut cu 69%, de la un an la altul, scrie Agerpres.

De asemenea, capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins, la finalul primului trimestru din 2024, nivelul de 320,2 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 59,2% comparativ cu sfârşitul lunii martie a anului 2023.

Indicii bursieri româneşti au înregistrat evoluţii pozitive, astfel că indicele de referinţă BET (care include evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB) a avut o creştere de 10,76% la 29 martie 2024, în comparaţie cu finalul anului 2023.

Potrivit sursei citate, valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat, înregistrată la sfârşitul lunii martie, a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, la aproximativ 920,4 milioane de lei. În context, acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de peste 65% din totalul valorii tranzacţionate la BVB, până la 29 martie 2024.

În perioada de referinţă, cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost societăţile de servicii de investiţii financiare, cu o valoare intermediată de aproximativ 7,9 miliarde de lei. Din acest total, intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 92%, iar dintre intermediarii autorizaţi în alte state-membre ale UE care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 5,65%.

La sfârşitul lunii martie 2024, SSIF-urile aveau în custodie o valoare cumulată a activelor de 29,9 miliarde de lei (atât disponibilităţi ale clienţilor, cât şi titluri financiare deţinute de către aceştia). Numărul cumulat al conturilor de clienţi activi ai SSIF-urilor, la finalul trimestrului I din anul curent, a fost de 94.343.

Totodată, valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a fost de aproximativ 36,3 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 7,8%, raportat la trimestrul anterior. La finalul lunii martie a acestui an, în România îşi desfăşurau activitatea 15 administratori, din care şase autorizaţi exclusiv ca societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), una autorizată exclusiv ca administrator de fonduri alternative de investiţii (AFIA), iar opt au dublă autorizaţie.

O analiză pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că, în primul trimestru din 2024, comparativ cu finalul anului 2023, au fost înregistrate diminuări ale activelor totale pentru FP (-4,94%) şi creşteri ale activelor totale pentru OPCVM-uri (+9,83%), SIF-uri (+8,82%) şi FIA (+1,21%).

La 29 martie 2024, primele trei SAI administrau aproximativ 71,11% dintre activele OPCVM (organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare) şi 63,8% dintre activele FIA (fonduri de investiţii alternative). La aceeaşi dată, activele nete aferente celor şase SI-uri au cumulat aproximativ 15,6 miliarde de lei, în creştere cu 8,8% faţă de finalul anului 2023, când s-a consemnat un nivel de 14,3 miliarde de lei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top