Consiliul Concurenței propune menționarea grupurilor de interes economic ca ofertanți în cadrul licitațiilor

Consiliul Concurenței propune menționarea grupurilor de interes economic ca ofertanți în cadrul licitațiilor

Recomandarea autorității de concurență a fost făcută în urma derulării unui studiu privind grupurile de interes economic, în contextul în care autoritățile contractante sunt reticente față de aceste forme de organizare pentru a le admite în cadrul licitațiilor publice.

GIE/GEIE reprezintă o asociere între două sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituită pe o perioadă determinată, în scopul facilitării sau dezvoltării activității economice a membrilor săi, precum și al îmbunătățirii rezultatelor activității respective.

Comparativ cu alte state europene, precum Germania sau Belgia, unde numărul de GEIE depășește 500, în România, GIE/GEIE sunt mai puțin cunoscute, fiind introduse în dreptul român mai târziu decât celelalte forme de asociere sau alte instrumente legale tradiționale. Astfel, la ora actuală, în România se înregistrează un număr redus de GIE/GEIE, în 2022 fiind raportate 83 de grupuri de interes dintre care 68 GIE și 15 GEIE.

Această situație este generată, în primul rând, de legislația care nu reglementează activitățile și responsabilitățile membrilor unui GIE/GEIE, mai ales în legătură cu participarea la licitații și accesarea fondurilor nerambursabile sau a schemelor de ajutor de stat.

Acest lucru poate duce la interpretări diferite și la incertitudine în ceea ce privește statutul legal și drepturile sau obligațiile acestor tipuri de asociere. Ca urmare, și din partea companiilor există o reținere față de această formă de asociere, deoarece le este „teamă” de eventuale sancțiuni în lipsa unei legislații foarte clare, apelând adesea la recomandările specialiștilor financiar-contabili și juridici.

„Niciuna dintre formele specifice de asociere nu este mai predispusă decât alta la un comportament anticoncurențial, fie că vorbim de asociere în participație, cooperativă sau grup de interes economic. Așadar, nu sunt motive pentru a privi cu scepticism GIE/GEIE, atât timp cât este respectată legislația în domeniul concurenței. Dimpotrivă, aceste forme de asociere pot avea efecte benefice asupra economiei, având în vedere că au fost concepute special pentru a facilita cooperarea transnațională și interprofesională între operatorii economici, în special IMM-uri”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Varianta preliminară a studiului privind grupurile de interes economic a fost pusă în dezbatere pe pagina web a instituției. Eventualele observații și puncte de vedere pot fi transmise autorității de concurență prin fax la nr. 021 405 45 12 sau prin e-mail la adresa [email protected] în termen de 20 zile de la data prezentului anunț.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top