Wall Street se îndreaptă spre un an istoric, în care marile companii impulsionează principalii indici ai țării. Încetinirea inflației, creșterea rezultatelor corporative și forța pieței muncii din SUA pot permite ca investitorii să fie optimiști pentru restul anului.
Totuși, schimbările din plan politic vor reprezenta un subiect important pe agenda investitorilor: în timp ce în Europa încă avem îndoieli cu privire la consecințele rezultatului alegerilor din Franța, în SUA, Donald Trump este favorit pentru a reveni la Casa Albă.
Bursele de valori, gravitație în jurul maximelor istorice
Majoritatea piețelor bursiere principale din lume se află în zona maximelor istorice, acumulând creșteri de peste 20% de la minimele înregistrate din octombrie anul trecut.
Economia globală a rezistat surprinzător de bine la ratele dobânzilor ridicate. Îmbunătățirea economică a Europei a fost una dintre principalele surprize ale anului, deși se estimează că în acest caz este doar un miraj.
Cele două economii principale din regiune, Germania și Franța, ridică semne de întrebare la nivel economic, incertitudine care, în cazul celei din urmă, se adaugă la instabilitatea politică generată de ultimele rezultate electorale.
Restul țărilor din blocul comunitar european nu se află nici ele într-o poziție privilegiată, în timp ce creșterea datoriei rămâne o constantă comună.
Aceste circumstanțe, împreună cu încetinirea inflației, par motive suficiente pentru ca Banca Centrală Europeană să decidă efectuarea a cel puțin două reduceri ale ratelor dobânzilor până la sfârșitul anului.
Pe Wall Street se observă diferențe clare. Datele raportate arată că FED se apropie de îndeplinirea principalelor sale obiective. Pe de o parte, piața muncii a început să arate unele semne de normalizare, ceea ce pune mai puțină presiune asupra rezultatelor afacerilor, favorizând un scenariu de „aterizare lină”.
În plus, inflația își continuă procesul de decelerare și se îndreaptă, treptat, către obiectivul de 2%, care ne va permite să avem cel puțin o reducere a ratei dobânzilor înainte de sfârșitul anului.
Acțiunile mici ar putea răsturna carul mare
Acțiunile cu capitalizare mare au condus creșterile actuale și se așteaptă ca, pe măsură ce dezvoltarea devine mai moderată și încep reducerile ratelor dobânzilor, acțiunile mai mici să preia conducerea.
S&P 500 continuă să apară ca fiind una dintre cele mai bune alternative. Trebuie menționat, în favoarea acestui indice, că va continua creșterea economică și că evaluările, deși ridicate, sunt mai mici decât în alte crize economice.
În plus, s-a putut deja observa cum ar putea fi afectată piața de o victorie a lui Donald Trump, deoarece, după dezbaterea electorală, dolarul și indicii au reacționat în sus.
Semiconductorii vin cu impact mare pe indici
Unul dintre sectoarele care poartă cea mai mare greutate pe indice este cel al semiconductorilor, o industrie care se așteaptă să crească cu o rată anuală compusă de peste 10% până în 2030.
Dacă până acum, am asistat la începuturile chatboturilor, cloud computing-ului sau ale „Internetului Lucrurilor”, acestea se extind și în alte piețe, cum ar fi automatizarea industrială, sănătatea sau vehiculele electrice.
Vorbim despre o afacere ce are „bariere de intrare” foarte ridicate, astfel încât piața va continua să fie distribuită între câțiva participanți, care generează fluxuri de numerar foarte mari, permițându-le să continue să investească în creștere.
Spre deosebire de criza dotcom anterioară, aceste companii își justifică evaluările prin creșterea profitului trimestrial.
Sănătatea, domeniu sinonim cu progresul
Este de așteptat ca tehnologia să producă progrese și în alte sectoare, cum ar fi sănătatea. Sectorul acesta investește în cercetare și dezvoltare mai mult decât orice altă industrie, depășind 250 de miliarde de dolari anul trecut.
Un exemplu elocvent în acest sens este reprezentat de tratamentele împotriva obezității și diabetului, legate de peste 200 de boli cronice, astfel încât, dacă își îndeplinesc așteptările, vânzările lor ar putea să se multiplice de 15 ori în următorii cinci ani.
Progresele tehnologice și reducerea costurilor impulsionează veniturile și se așteaptă ca rezultatele acestui trimestru să se majoreze cu o rată de peste 20%.
Imobiliarele europene, de avut în vedere pentru portofolii
În Europa, sunt așteptate mai multe reduceri de rate, un scenariu idilic pentru imobiliare. Prin reducerea costurilor de finanțare, profiturile vor crește, ceea ce se traduce în mai mult numerar pentru investițiile în noi active și creșterea plății dividendelor. Această strategie ar putea beneficia de scăderea randamentelor obligațiunilor.
Piața europeană a REIT (Real Estate Investment Trust) se tranzacționează la un discount mediu față de valoarea netă a activelor de peste 30%; în prezent, au rate de ocupare în proprietățile lor de peste 90%. Majoritatea contractelor de închiriere sunt încheiate pe termen lung cu mari companii și sunt în raport cu inflația.
Aurul, considerat investiție de bază în vremuri incerte
În ultimii ani, aurul a fost impulsionat de temerile de recesiune, conflicte geopolitice și creșterea inflației. Recent, achizițiile efectuate de către băncile centrale, în dorința lor de a-și diversifica rezervele de dolari și micii investitori chinezi precauți față de sectorul imobiliar și piața bursieră, au adus aurul la cote istorice.
Unele țări, precum Rusia sau Iran, nu pot folosi dolari pentru comerțul internațional din cauza sancțiunilor, iar aurul a preluat un rol mai important în schimburile lor comerciale.
Pe lângă faptul că reprezintă o rezervă de valoare împotriva deprecierii continue a monedelor tradiționale, aurul reprezintă, în același timp, o sursă de lichiditate în momentele în care volatilitatea crește.
Se așteaptă, de asemenea, ca metalul prețios să beneficieze de reducerea ratelor, deoarece, spre deosebire de obligațiuni, acesta nu oferă un randament fix. În acest context, pe măsură ce randamentele obligațiunilor scad, mai mulți investitori se vor întoarce la achiziția de aur.
Despre XTB
Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.
Avertisment cu privire la riscuri
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.