Drept la replică transmis de ASF: Decizia privind prelungirea valabilității polițelor RCA deținute a vizat menținerea protecției a autoturismelor asigurate la un asigurător aflat în faliment

Drept la replică transmis de ASF: Decizia privind prelungirea valabilității polițelor RCA deținute a vizat menținerea protecției a autoturismelor asigurate la un asigurător aflat în faliment

Instituția apreciază că materialul mai sus pomenit reprezintă o analiză mai degrabă conjuncturală și promovează o perspectivă incorectă.

Potrivit ASF, decizia privind prelungirea valabilității polițelor deținute a vizat menținerea protecției, prin intermediul polițelor RCA, a autoturismelor asigurate la un asigurător aflat în faliment și scăderea riscurilor care pot fi generate de încetarea simultană a unui număr foarte ridicat de contracte.

„Acest lucru nu înseamnă că au fost generate costuri suplimentare. În scenariul în care valabilitatea polițelor de asigurare nu ar fi fost prelungită, pentru a se conforma obligațiilor legale, proprietarii de autovehicule ar fi trebuit să fie protejați de un contract de asigurare încheiat cu un alt asigurător. În acest caz, daunele intervenite în perioada menționată, de 90 de zile, ar fi fost acoperite tot de către companiile de asigurare, în mod direct. Chiar și în cazul daunelor produse de autoturisme neasigurate, costurile ar fi fost preluate de asigurători indirect, prin intermediul Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS).

Măsura prelungirii valabilității polițelor nu avea cum, așadar, să producă alte costuri, în mod suplimentar. Mai mult, incidența evenimentelor nedorite nu poate avea în niciun fel legătură cu una sau alta dintre companiile de asigurare cu care se încheie polițele RCA, deoarece numărul și valoarea daunelor ar fi fost aceleași, acoperirea acestor costuri fiind tot în sarcina asigurătorilor, fie direct, fie indirect – prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) sau FPVS”, se precizează în comunicatul ASF.

În materialul publicat ieri de Economica.net, era prezentat foarte clar modul în care Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) au plătit în plus cel puțin 300 de milioane de lei pe fondul unei OUG promovate de Guvern, votate de Parlament anul trecut și declarate între timp ca neconstituțională. Iar acești bani vor urma să intre în prețul RCA.

Publicația noastră apreciază că dreptul la replică tranmis de ASF nu demontează analiza făcută de Economica.net.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top