Ce înseamnă Demand Response – Răspuns la Cerere. Reduceri la factură pentru adaptarea consumului în orele în care înregistrăm producție excedentară

Ce înseamnă Demand Response – Răspuns la Cerere. Reduceri la factură pentru adaptarea consumului în orele în care înregistrăm producție excedentară

Ce înseamnă Demand Response – Răspuns la Cerere. Reduceri la factură pentru adaptarea consumului în orele în care înregistrăm producție excedentară

Ministerul Energiei caută soluții pentru echilibrarea Sistemului Energetic Național. Astăzi a avut loc prima întâlnire pentru analizarea posibilităților de implementare a mecanismului de Demand Response – Răspuns la Cerere.  

Astăzi, 17.07.2024, la sediul Ministerului Energiei, Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a convocat o întâlnire cu reprezentanții ANRE, distribuitorilor și furnizorilor de energie. Întâlnirea a avut ca subiect posibilitatea implementării mecanismului de Demand Response, ca soluție pentru echilibrarea pieței de energie din România.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre beneficiile conceptului de Demand Response, un mecanism deja utilizat cu succes în alte țări din Europa și din lume. Această soluție este folosită pentru ajustarea consumului de energie electrică în funcție de cerere și ofertă, contribuind astfel la stabilitatea rețelei și la reducerea costurilor pentru consumatori.

“După ce timp de 30 de ani sistemul energetic a fost neglijat de cei care ar fi putut să schimbe lucrurile în bine, acum, într-un timp scurt, suntem nevoiți să accelerăm toate măsurile, proiectele și investițiile necesare. La Ministerul Energiei încercăm în fiecare zi, alături de instituțiile competente, companiile și furnizorii din energie, să găsim cele mai bune soluții pentru echilibrarea sistemului.

De această dată, am analizat posibilitatea implementării mecanismului de Demand Response, care ar reprezenta pentru România un pas important pentru asigurarea echilibrului în piața de energie. Această soluție va permite o gestionare mai eficientă a resurselor energetice și va aduce beneficii atât pentru consumatori, cât și pentru întregul sistem energetic. Dacă România va reuși să implementeze o astfel de măsură, atunci toți consumatorii vor putea, prin ajustarea consumului în perioadele cu producție sau cerere mare, să obțină reduceri la factura de energie electrică”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Reprezentanții ANRE, distribuitorilor și furnizorilor de energie și-au exprimat sprijinul pentru această inițiativă și au arătat disponibilitatea de a continua discuțiile în vederea implementării efective a Demand Response în România.

Ce ar presupune această măsură?

Mecanism voluntar, prin care consumatorii pot obține reduceri la factură pentru adaptarea consumului în orele în care înregistrăm producție excedentară, în special din surse regenerabile, sau prin reducerea consumului în timpul orelor de vârf de consum.

Utilizarea tehnologiilor noi si accelerarea digitalizării sistemului energetic, cum ar fi contoarele inteligente și platformele de management al energiei, inclusiv inteligenta artificială.

Dezvoltarea unor programe de stimulare pentru ajustarea consumului final în funcție de cererea și oferta de energie.

Ministerul Energiei va continua să colaboreze îndeaproape cu toate părțile implicate pentru a asigura succesul acestei inițiative.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top