Christopher Waller, membru în consiliul guvernatorilor Fed, precum şi preşedintele New York Fed, John Williams au vorbit ambii de apropierea momentului în care politica monetară a Băncii Centrale americane va fi relaxată. Declaraţiile lor vin după alte comentarii recente ale mai multor oficiali de la vârful Fed, inclusiv ale preşedintelui Jerome Powell, care şi-au exprimat încrederea că trendul dezinflaţionist, care a început anul trecut, continuă. Potrivit oficialilor, presiunile pe partea de preţuri par să scadă peste tot în timp ce moderarea creşterilor salariale se resimte într-o mult aşteptată calmare a majorărilor de preţuri în sectorul serviciilor.
Într-un discurs ţinut la Kansas City Fed, Christopher Waller, cel care în luna mai spunea că va fi nevoie de mai multe luni de îmbunătăţire a datelor privind inflaţia pentru a-l convinge că se impune o reducere a dobânzilor, a subliniat că prima scădere a indicelui preţurilor de consum de la o lună la alta în ultimii patru ani, anunţată pentru luna iunie, „este a doua lună consecutivă de veşti foarte bune”. Waller a descris trei scenarii cu privire la evoluţia inflaţiei în lunile următoare. Primele două, cele mai probabile, sugerează că inflaţia va continua să scadă şi să se apropie de ţinta Fed de 2% în lunile următoare. Al treilea scenariu, care are însă o probabilitate redusă, este ca inflaţia să revină pe creştere, ceea ce ar amâna momentul reducerii dobânzilor.
„Dat fiind faptul că primele două scenarii au cea mai mare probabilitate, cred că se apropie momentul la care vom reduce dobânda de politică monetară”, a spus Waller.
Separat, într-un intreviu pentru Wall Street Journal, preşedintele New York Fed, John Williams a spus: „simt că în ultimele trei luni, şi aici aş include şi luna iunie pe baza a ceea ce am văzut, pare că ne-au adus mai aproape de trendul dezinflaţionist pe care îl căutam. Aş dori să văd şi mai multe date care să ne facă şi mai încrezători că inflaţia se îndreaptă, în mod sustenabil, spre ţinta de 2%”. Williams a exclus varianta unei reduceri de dobândă în luna iulie.”Vom afla foarte multe lucruri între iulie şi septembrie. Vom avea la dispoziţie datele privind inflaţia pentru alte două luni”, a spus Williams.
Cea mai mare parte a analiştilor se aşteaptă ca la următoarea lor reuniune, care va avea loc în perioada 30-31 iulie, oficialii Fed vor menţine dobânda de referinţă nemodificată, în intervalul 5,25%-5,5%, unde a rămas în ultimele 12 luni, însă pieţele financiare mizează deja pe o primă reducere a costului creditului la reuniunea din luna septembrie, urmată de alte două reduceri până la finele anului.
Indicatorul de inflaţie preferat al Fed arată că în luna mai rata anuală de creştere a preţurilor a fost de 2,6%, cu mult sub vârful de 7,1% atins în timpul pandemiei de COVID-19. Datele referitoare la inflaţia pe luna iunie vor fi publicate în ziua de 26 iulie.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus şi el luni că datele privind inflaţia în trimestrul al doilea al acestui an „oferă noi motive de încredere” că inflaţia este pe o traiectorie descendentă, sugerând că momentul în care va începe ciclul de relaxare a politicii monetare se apropie.