Sursă foto: Freepik – https://www.freepik.com/
Statele Unite și cinci țări europene au convenit să prelungească armistițiul comercial privind taxele pentru serviciile digitale pentru încă șase luni, potrivit Reuters.
Statele Unite și cinci țări europene au convenit joi să prelungească un armistițiu comercial privind taxele pentru serviciile digitale pentru încă șase luni, pentru a câștiga mai mult timp pentru negocierile privind drepturile fiscale internaționale asupra corporațiilor mari și extrem de profitabile.
O declarație comună emisă de Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA și de Austria, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania a declarat că un acord din octombrie 2021 pentru suspendarea amenințării cu tarife retaliatorii ale SUA asupra taxelor unilaterale pentru serviciile digitale va fi prelungit până la 30 iunie. Anterior, era programat să expire la sfârșitul anului 2023.
Acordul inițial a reprezentat un compromis în cadrul căruia cele cinci țări ar fi putut menține taxele lor digitale în vigoare și în așteptare până când acordul global privind impozitarea “Pilonul 1” va fi implementat. Obligațiile fiscale ar fi fost în continuare acumulate și acreditate împotriva noului regim, care își propune să permită țărilor să impoziteze profiturile excesive ale aproximativ 100 de companii tehnologice în mare parte mari, în funcție de locul unde are loc activitatea, nu de locația sediului central.
Dar aceste discuții s-au dovedit a fi mai complicate decât s-a anticipat inițial, determinând prelungirea termenului limită de implementare până la sfârșitul anului 2023.
USTR amenințase anterior cu tarife de 25% asupra unor importuri în valoare de peste 2 miliarde de dolari din cele cinci țări europene și din Turcia, de la cosmetice la genți de mână, după ce investigația “Secțiunea 301” a concluzionat că taxele pentru serviciile digitale erau discriminatorii și se îndreptau în mare parte către giganții tehnologici americani precum Meta, deținătorul Facebook, Alphabet, deținătorul Google, Amazon.com și Apple.
Declarația comună de joi prelungește status quo-ul, aliniindu-l cu o declarație din decembrie a țărilor G20 și OECD care solicită finalizarea textului Pilonului 1 până la sfârșitul lunii martie, cu o ceremonie de semnare până la 30 iunie.
În afara datelor revizuite, limbajul declarației comune inițiale din octombrie 2021 rămâne neschimbat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe