Proiectul reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești intră într-o nouă fază, Nuclerelectrica mai vine cu bani

Proiectul reactoarelor mici modulare (SMR) de la Doicești intră într-o nouă fază, Nuclerelectrica mai vine cu bani

“Adunarea Generală a Acționarilor aprobă, în unanimitate, intrarea RoPower în etapa LNTP a Proiectului Nuclear. (…) Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor aprobă, în unanimitate, majorarea plafonului de finanțare care să poată fi contractat de către RoPwer Nuclear cu SNN până la valoarea de 22.000.000 USD pentru finanțarea etapei LNPT și a cheltuielilor operaționale aferente trimestrului I 2024”.

Acestea sunt câteva dintre deciziile luate de AGA Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas care are ca scop construirea unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR), cu o capacitate totală de 462 MW. Decizia AGA a fost luată la finalul lunii decembrie 2023.

Limited Notice to Proceed – LNTP este etapa va consta în pregătirea ingineriei critice pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării şi convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obţinerea Licenţei de securitate nucleară pentru construcţie, reevaluarea fezabilităţii proiectului pe baza unor indicatori tehnici şi economici actualizaţi, după cum aflîm dintr-o definitie a Nuclearelectrica.

România va continua proiectul amplasării de SMR dezvoltate de compania americană NuScale, în cida faptului că poiectul-prototip a fost anulat în Statele Unite, din cauza costurilor prea mari, iaar orizonutul de timp pentru finalizare este undeva la finalul acestui deceniu.

“Se estimează că prețurile proiectului din România vor fi mai mici, reflectând costurile mai mici de dezvoltare din România (amplasament deja racordat la SEN, costuri mai mici cu forța de muncă și prin implicarea furnizorilor locali etc). Sunt două contexte foarte diferite”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, într-un interviu acordat la începutul acestei luni publicației Financial Intelligence.

“În SUA proiectul SMR era dezvoltat de UAMPS, care este o asociație a companiilor de utilități din municipalitățile statului Utah. Pentru continuarea proiectului trebuia îndeplinit un anumit nivel de abonați în cadrul proiectului, nivel care nu a fost atins. Așadar, este un business case specific, puternic contextualizat.

Proiectul SMR din România nu va funcționa pe același model de abonament care a reprezentat un obstacol în procesul de dezvoltare a proiectului din SUA. În calitate de acționar în cadrul companiei de proiect pentru dezvoltarea proiectului SMR în România și viitor operator al centralei SMR, ne menținem încrederea în tehnologiile SMR și în beneficiile pe care acestea le aduc, în complementaritate cu reactoarele de mare capacitate și sursele regenerabile de energie. Prioritatea companiei de proiect și a investitorilor este dezvoltarea unui proiect sigur, robust, iar acest model de SMR este sigurul certificat ca atare, de către cel mai riguros reglementator al industriei globale – US NRC”, a mai spus Ghiță.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top