Un român cheltuiește în medie doar 4,6 euro pe an pentru alimentele ecologice

Un român cheltuiește în medie doar 4,6 euro pe an pentru alimentele ecologice

Deși influențați de inflație, consumatorii românii își mențin un interes constant pentru alimentele ecologice care devin tot mai disponibile și variate în magazine, atât din producția locală cât și din import, arată un studiu recent realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA.

Cu toate acestea, ponderea vânzărilor de alimente ecologice rămâne scăzută la nivel local cu o medie a cheltuielilor anuale, în 2023, de 4,6 euro pe persoană

Suma este astfel derizorie față de cât se cheltuiește pe astfel de produse în alte state membre. Cea mai mare piață pentru produsele ecologice este Danemarca unde un cetățean alocă anual, în medie, 500 de dolari pe aceste alimente. Urmează Suedia, Austria și Luxembourg cu bugete medii anuale pe cap de locuitor de 380 de dolari, 350 de dolari și respectov 310 dolari.  În același timp, existau o duzină de state membre, în principal din Europa de Est, cu vânzări de mai puțin de 10 dolari pe persoană.

Producția locală crește

Încurajați de prețurile superioare și interesul consumatorilor locali și din restul Europei și producătorii români aleg să-și convertească suprafețe tot mai mari în terenuri pe care produc bio.

Din datele USDA, suprafața ecologică din România s-a extins în 2022 cu 11% până la 644.519 ha incluzând atât terenurile certificate cât și cele în conversie. În consecință, ponderea suprafeței cultivate conform principiilor agriculturii ecologice în România a crescut de la 4,4% în 2021 la 5,1% în 2022, ceea ce ne plasează pe locul șase în Europa.

Aproximativ 40% din suprafața cultivată în sistem ecologic este reprezentată de fânețe și pășuni, urmată de suprafața cultivată cu cereale, cu o pondere de 25%.

 

În același timp, numărul producătorilor din zona agriculturii ecologice a crescut cu opt procente, de la 12.231 în 2021 la 13.260 în 2022. Aproximativ 40% din suprafața cultivată în sistem ecologic este reprezentată de fânețe și pășuni, urmată de suprafața cultivată cu cereale, cu o pondere de 25 la sută. Deși alterați de inflație, consumatorii își mențin un interes constant pentru alimentele ecologice, susținut de o gamă tot mai mare și diversificată de produse ecologice în magazinele de vânzare cu amănuntul. În ciuda faptului că se află pe o tendință de creștere, ponderea vânzărilor de alimente ecologice rămâne scăzută (4,6 euro pe persoană, estimată pentru 2023) în comparație cu alte state membre ale UE.

La nivelul UE, suprafața agricolă ecologică a crescut de peste două ori în ultimul deceniu. Cele mai mari suprafețe se află în Franța, Spania, Italia și Germania și, împreună, reprezintă mai mult de jumătate din suprafața ecologică a UE. Estimările EU FAS Post arată că, în 2022, existau 16,7 milioane de hectare de culturi ecologice în UE, ceea ce reprezintă o creștere de aproape trei procente de la an la an. Pentru 2023, analiștii se așteaptau la o creștere de aproximativ două procente.

Cine cumpără mâncare organică

Consumatorii de produse ecologice din Europa pot fi împărțiți, în linii mari, în două categorii. Sunt, pe de o parte, cumpărătorii obișnuiți, un grup restrâns care cumpără produse ecologice de zeci de ani și care generează  aproape jumătate din vânzările de produse ecologice din UE, și, pe de altă parte, sunt „cumpărători ușori”, un grup mai extins dar care și-a schimbat cel mai mult modelele de consum în 2022, cumpărând mai puține alimente ecologice decât în anul precedent. Din a doua categorie fac parte gospodăriile cu venituri mari, fără copii, vârsnicii (50-75 de ani), părinții cu copii mici și cei care caută noile tendințe.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top