EXCLUSIV Cele mai mari schimbări RCA, ultima formă: Sancțiunile cresc și de 15 ori, în funcție de mașină. Penalizări noi pentru șoferii cu amenzi de circulație. Din toamnă, RCA va fi verificat prin sistemul rovinietă al CNAIR

EXCLUSIV Cele mai mari schimbări RCA, ultima formă: Sancțiunile cresc și de 15 ori, în funcție de mașină. Penalizări noi pentru șoferii cu amenzi de circulație. Din toamnă, RCA va fi verificat prin sistemul rovinietă al CNAIR

Ultima formă a propunerilor făcute de ASF în sensul schimbării legii RCA nu aduce modificări în abordarea generală a reformei legislative, însă vine cu adăugiri și detalieri în ceea ce privește elemente importante pentru toți șoferii, cum ar fi sistemul bonus/malus (care se va schimba radical), durata pe care se poate emite o poliță RCA, sancțiunile pentru cei care circulă fără asigurare sau sistemul de plată a daunei în avans direct către păgubit (așa numita regie proprie).

Citește AICI despre cum vede vicepreședintele ASF pentru piața asigurărilor reforma legislativă în domeniul RCA, care au fost principiile și obiectivele de la care a plecat aceasta și ce scop are fiecare dintre modificările esențiale, potrivit lui Sorin Mititelu

În ceea ce privește sistemul bonus-malus, noutatea adusă de ultima formă a propunerilor de modificare constă în detalierea elementelor noi care vor putea fi luate în considerare pentru sancționarea prin preț a șoferilor cu un comportament prost în trafic și, eventual, bonusarea suplimentară a celor cu o conduită bună. Redăm din document, cu precizarea că articolele evidențiate reprezintă noutăți:

Bonus/malus – sistem prin care, pe baza încadrării în una dintre clasele de bonus sau în una dintre clasele de malus, se acordă reduceri sau se impun majorări ale primei de asigurare, în funcţie de criterii precum:
a) istoricul de daune plătite;
b) natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv vătămări corporale sau decese;
c) conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor cu efect pshihoactiv;
d) oferirea unor informații false la momentul încheierii contractului RCA;
e) nerespectarea continuității obligației de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 zile;
f) contravențiile și sancțiunile aplicate de către personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor care denotă un comportament neadecvat în trafic ce conduce la un risc ridicat de accidente

Propunere modificare legea RCA

În cadrul aceluiași document, ASF explică modificarea: „Se modifică pentru a permite ca A.S.F. să ia în considerare, pe lângă istoricul de daune, și alte criterii aplicable în cadrul sistemului bonus-malus. Sistemul bonus-malus este stabilit prin norme A.S.F.
Ca exemplu:
-pentru lit. b) se vor putea penaliza suplimentar daunele din care au rezultat vătămări corporale sau decese;
– pentru lit. d) vor putea fi penalizate situațiile în care potențialul asigurat comunică informații false la momentul incheierii contractului pentru a obține o primă mai mică;
– pentru lit. f) vor putea fi luate în considerare contravențiile și sancțiunile din anul anterior încheierii contractului RCA. „.

Citește și: Document. Cele mai mari schimbări RCA, la Parlament: Reduceri pentru șoferii „cuminți”, penalizări pentru ceilalți, instrumente noi pentru scăderea prețului, amenzi de cinci ori mai mari

Dispare RCA pe o lună, apare RCA în rate, cu direct debit și raportări ale restanțierilor, ca la Biroul de Credit. Reglementare mai cuprinzătoare pentru plata daunei în avans, adică așa numita „regie proprie”

Noua formă a propunerilor păstrează mai multe elemente de noutate în legislația RCA, despre care Economica a scris deja, în exclusivitate. 

Rămân aproape în aceeași formă definită inițial posibilitatea de a solicita o clauză de franșiză, care să permită reducerea primei, dar și posibilitatea de suspendare a valabilității RCA, doar pentru polițele pe 6 sau 12 luni și doar pe o perioadă care să nu depășească intervalul de timp până la expirarea valabilității contractului de asigurare. Suspendarea se face simplu, printr-o cerere adresată asigurătorilor.

Citește și: Document. Cele mai mari schimbări RCA, la Parlament: Reduceri pentru șoferii „cuminți”, penalizări pentru ceilalți, instrumente noi pentru scăderea prețului, RCA în rate

Rămâne, de asemenea, și posibilitatea ca RCA să fie plătit în rate, iar noua formă a propunerilor vine și cu precizări clare în ceea ce privește numărul de rate. Conform documentelui, ratele vor putea fi lunare (12), trimestriale (4) sau semestriale (2). Această facilitate este obligatorie pentru asigurător și facultativă pentru asigurat și se aplică doar în cazul contractelor pe 12 luni.

Asigurătorul poate refuza ofertarea în rate într-o singură situație, anume aceea în care asiguratul înregistrează restanțe de plată pentru polițe RCA sau alte tipuri de asigurări. De altfel, asigurătorii vor trebui să raporteze în baza de date AIDA a BAAR pe cei care nu își plătesc la timp ratele, pe un sistem similar cu cel prin care băncile raportează restanțierii la Biroul de Credit. Tot printr-o paralelă cu sistemul bancar, asigurătorul va primi dreptul de a debita direct contul asiguratului, până la suma care acoperă ratele. Contractul de asigurare RCA în rate va reprezenta tiltu executoriu.

Precizări suplimentare se aduc și în legătură cu un alt subiect, tratat în exclusivitate de Economica. Este vorba despre reglementarea în premieră a plății daunei în avans, direct către păgubit, adică așa numitul sistem regie proprie.

Citește și: EXCLUSIV Schimbare de ultimă oră a regulilor RCA: Firmele de asigurare nu mai plătesc dauna fără documente suplimentare privind calitatea reparației. Măsura vizează sute de mii de șoferi pe an

Concret, se schimbă definiția situațiilor în care păgubitul trebuie să aducă documente care să justifice calitatea reparației, dacă vrea să încaseze efectiv dauna. Dacă în forma inițială, aceste situații erau enumerate concret (puteți vedea la linkul de mai sus care erau aceste daune), acum proiectul vorbește, la general, despre vehicule care au suferit deficiențe majore, trimițând la OG 81/2000, privind inspecția tehnică periodică (cunoscutul ITP, fără care nu poate circula legal nicio mașină din România). Iată cum sună noua prevedere:

(7) La solicitarea persoanei prejudiciate, despăgubirile pot fi achitate anticipat reparației bunului avariat, cu excepția situației vehiculelor care au suferit deficiențe majore sau periculoase conform Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, cu modificările și completările ulterioare.

(8) Excepția prevăzută la alin. (7) nu este aplicabilă în următoarele situații:
a) vehiculul a fost încadrat în situația de daună totală economică;
b) vehiculul a fost înstrăinat avariat;
c) vehiculul a fost radiat din circulație.

Propuneri modficare lege RCA

ASF motivează: „În vederea asigurării repunerii în circulație a vehiculelor care au suferit avarii tehnice. În această situație, informațiile cu privire la vehiculele care au suferit avarii asupra celor menționate în alineat vor fi transmise către RAR în vederea asigurării respectării prevederilor legale privind verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice”.

Din toamnă, șoferii care circulă fără RCA vor putea fi amendați și prin sistemul de camere al CNAIR. Amenzile cresc și de 15 ori, iar asigurătorii vor trimite zilnic toate datele privind RCA

Ultima formă a proiectului păstrează și modificările în ceea ce privește modalitățile de sancționare a șoferilor care circulă fără RCA. Sunt implicate în premieră mai multe instituții, inclusiv Poliția și CNAIR, aceasta din urmă având funcțional un sistem foarte eficient de verificare a rovinietei.

Prin modificările aduse legii RCA, acest sistem va putea fi folosit și pentru verificarea existenței asigurării și, mai departe, pentru sancționarea celor care nu se află în legalitate. Aceste prevederi erau și în primele propuneri, însă ultima formă vine și cu o dată concretă. Sistemul AIDA (cu datele RCA gestionate de BAAR) va trebui să fie interconectat cu baza de date a Ministerului de Interne (privind mașinile înmatriculate în România, amenzile de circulație și altele) și baza CNAIR până pe 30 septembrie 2024. Conform unei alte prevederi, aplicarea amenzilor inclusiv prin camerele de verificare a CNAIR va trebui să se poată face imediat după data mai sus amintită.

Documentul citat aduce și obligații în plus pentru asigurători, oblgații care ar trebui să dea ASF o mai mare capacitate de analiză și control.

„Asigurătorul RCA transmite zilnic către BAAR în vederea înregistrării în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României următoarele:
a) datele privind contractele RCA emise și daunele avizate;
b) informații privind suspendarea efectelor contractelor RCA;
c) alte informații stabilite prin reglementări ale A.S.F”, arată un nou articol de lege. Iar ASF motivează: ” Introducerea obligației asigurătorilor RCA de transmitere zilnică a informațiilor necesare A.S.F. în procesul de supraveghere, inclusiv control, și pentru schimbul de date cu alte autorități, inclusiv cele referitoare la suspendarea înmatriculării și producerea unor evenimente rutiere”.

Nu în ultimul rând se modifică amenzile pentru cei care nu dețin RCA, introducând-se pentru prima dată și o diferențiere în funcție de vehicul, mai precis de riscurile generate de fiecare categorie de vehicule (amenzi mai mari pentru vehiculele din segmete care produc accidente mai multe și mai grave). Redăm de proiect, nu înainte de a aminti că, în prezent, amenda pentru cei care circulă fără RCA este între 1.000 și 2.000 de lei, de obicei aplicată la nivelul minim și plătibilă la jumătate, dacă plata se face în 48 de ore.

Prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. k) și l) se sancționează cu amendă după cum urmează:
a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2000 lei;
b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7000 lei;
c) în cazul vehiculelor de transport marfă:
(i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5000 lei;
(ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7000 lei;
(iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15000 lei;
d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei.

Propuneri modificare lege RCA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top