Polonia va fi nevoită să subvenționeze centralele pe bază de cărbune și după 2028 și va cere o extindere a reglemntărilor UE în acest sens

Polonia va fi nevoită să subvenționeze centralele pe bază de cărbune și după 2028 și va cere o extindere a reglemntărilor UE în acest sens

„Nu am nicio îndoială că centralele pe bază de cărbune vor fi necesare în sistem până când vor în mod natural înlocuite cu centralele nucleare”, a declarat Maciej Bando, responsabil cu infrastructura energetică strategică.

Polonia este şi cel mai mare producător de cărbune din Uniunea Europeană şi totodată se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din producţia de electricitate, chiar dacă în ultimii ani a făcut progrese la capitolul producţie de energie din surse eoliene şi fotovoltaice.

Noul Guvern de la Varşovia vrea să accelereze tranziţia spre surse energetice cu emisii reduse de CO2, şi intenţionează să construiască prima sa mare centrală nucleară până în 2033.

„Un model ideal ar fi să vedem reactoarele nucleare înlocuind centralele pe bază de cărbune, dar aceasta este o perspectivă peste 10 ani” a explicat Bando. Acesta a adăugat că Polonia ar trebui să profite de faptul că şi alte state membre UE discută despre sprijinul acordat producţiei de energie electrică. Germania caută să obţină aprobarea UE pentru planurile sale de a subvenţiona centralele pe bază de gaze.

„Acesta este momentul când toate părţile interesate trebuie să se unească pentru a obţine o extindere a acestui termen limită”, a declarat oficialul polonez.

Comisia Europeană nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Polonia nu are nevoie să-şi extindă planificatul terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Gdansk înainte de 2030, pe fondul cererii mai scăzute pentru combustibil, a apreciat Bando.

Sursa foto: Flickr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top