Fermierii români cultivă legal plante psihotrope pe o suprafață de peste 570 de hectare. Producția este de aproximativ 1.400 de tone

Fermierii români cultivă legal plante psihotrope pe o suprafață de peste 570 de hectare. Producția este de aproximativ 1.400 de tone

Interesul fermierilor români pentru cultivarea plantelor psihotrope este în scădere de la an la an, deși la nivel euopean trendul este invers, iar România a fost unul dintre marii producători. Mai sunt 34 de fermieri care cultivă cânepă pentru fibră pe numai 326,6 hectare, în timp ce cânepa pentru semințe a fost selectată de 32 de agricultori care au plantat 241,5 hectare, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii furnizare Economica.

În total, sunt peste 568 de hectare cu cânepă, în condițiile în care în 2022, numai cânepa pentru fibră ocupa 707 hectare. În 1990, în România avea cânepă pe 16.629 de hectare și o producție de peste 72.100 de tone. De altfel, până în 1990, România a fost a treia ţară producătoare de cânepă din lume, dar includerea culturii pe lista plantelor narcotice a limitat spre zero interesul producătorilor. Mai mult, fiind o cultură care necesită foarte multă muncă fizică, mulţi au fost descurajaţi să mai cultive.

În schimb, în restul UE planta se cultivă pe suprafețe tot mai vaste, ajungînd la 33.000 de hectare în 2022. Cel mai mare producător este Franța (peste 70 % din producția UE), urmată de Țările de Jos și Austria .

Cânepa este o importantă planta textilă datorită însușirilor deosebite ale fibrelor asigurând producții potențiale mari de peste 3.000 kg de fibre la hectar. De asemenea, semințele (fructele de cânepă) pot avea utilizări diverse: pentru extragerea uleiului industrial și comestibil, pentru fabricarea lacurilor și vopselelor și a substitutelor proteice nutritive.

Cine cultivă cânepă în România

Din datele Economica puse la dispoziție de Agenția de Plăți pentru Agricultură, 90% din suprafaţa totală cultivată cu cânepă este exploatată de trei societăţi controlate de grupul olandez HempFlax, care deține în România , la Alba Iulia, și o unitate de producție materiale de construcții. 

Este vorba despre Agraficient SRL, Dronkers Ground SRL şi Agro Paraiso Sebeş SRL care exploateză în Sebeş, Pianu şi Petreşti, judeţul Alba, cele aproximativ 600 de hectare, reprezentând jur de 90% din suprafaţa totală cultivată cu cânepă din România.

Producția locală din 2023 a fost de peste 1.300 de tone.

Pentru cultura de cânepă pentru fibră se acordă ajutor naţional tranzitoriu – ANT 3,  în valoare de 10,3763 euro pe hectar, fermierilor care îndeplinesc următoarele condiţii specifice:
a) exploatează  un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole fiind de cel puţin 0,3 ha;
b) cultura este menţinută în condiţii de creştere normale, conform tehnologiei de cultivare, timp de cel puţin 10 zile de la data la care se încheie înflorirea, astfel încât să poată fi efectuate controalele
necesare pentru stabilirea conţinutului de THC;

Aceasta în contextul în care suprafeţele utilizate pentru producţia de cânepă constituie hectare eligibile pentru ANT numai în cazul în care conţinutul de tetrahidrocanabinol din soiurile utilizate nu depăşeşte 0,3%.

Doar 4,5 hectare de mac

În afară de cânepă, în România se cultivă și mac, pe 4,5 hectare în 2023, cultivate de către 22 producători  locali care au obținut 2,46 de tone.

Menționăm că, în România, cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope (mac și cânepă) este permisă numai pe baza autorizațiilor de cultivare eliberate de Direcțiile pentru Agricultură Județene, până la data de 10 mai a anului în curs.

Până la data de 15 mai, direcțiile pentru agricultură județene şi a municipiului Bucureşti comunică situația centralizatoare cu autorizațiile emise pentru anul în curs către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și formațiunii centrale de combatere a traficului şi consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top