Italienii de la Exor EMS, susținuți de Panasonic, intră în România și vor produce plăci electronice la Râșnov pentru industria 4.0

Italienii de la Exor EMS, susținuți de Panasonic, intră în România și vor produce plăci electronice la Râșnov pentru industria 4.0

Înființată în 1982 în Italia, Dm Elektron, furnizor al grupului Electrolux, a fost cumpărată la nivel internațional, inclusiv filiala din România, de către Exor pentru 3 milioane de euro în toamna anului trecut. Compania avea o unitate de producție de plăci electronice la Râșnov din anul 2008, dar a acumulat pierderi de peste 10 milioane de lei în 2023, potrivit datelor financiare consultate de Economica în platforma Termene.

Investiția în Exor Electronica ​​își propune să consolideze structura de producție a companiei-mamă din Italia în vederea scurtării lanțurilor valorice și a reducerii dependenței de furnizori terți: compania românească, situată la Râșnov, județul Brașov, se va ocupa cu producţiei de plăci electronice.

Exor Electronica a fost înființată în septembrie 2023, iar în luna februarie 2024, Finest Spa, societate financiară care sprijină internaționalizarea companiilor din nord-estul Italiei (Società Finanziaria per l’internazionalizzazione delle imprese del Nord-Est), a intrat în acționariatul Exor Electronica, printr-o majorare de capital de 250.000 de euro (1,24 de milioane de lei) pentru o cotă de 24,21%.

„Suntem entuziasmați de parteneriatul cu Finest S.p.A. și de investiția în noua companie românească, care reprezintă un pas crucial în planul nostru de internaționalizare, permițându-ne să ne consolidăm și să ne întărim prezența globală. Această colaborare nu numai că ne consolidează prezența globală, dar ne permite și să ne extindem capacitățile de producție și cercetare, promovând inovația și competitivitatea în sectorul nostru pe scena internațională, cu un potențial stimulent pentru industria tehnologică din regiunea Triveneto. Suntem încrezători că această sinergie va duce la extinderea grupului nostru, contribuind în același timp la reputația și dezvoltarea economică a regiunii”, spune Giuseppe Pace, CEO-ul Exor Electronica.

Intrarea Finest în structura corporativă românească va fi însoțită de o finanțare directă ulterioară, care va completa pachetul financiar pentru susținerea proiectului de internaționalizare al grupului.

Exor EMS din Italia deține 75,79% din Exor Electronica și a injectat, la rândul său, 778.825 de euro (3,87 de milioane de lei) în capitalul social al acesteia în luna februarie.

Astfel, după aportul celor doi asociați, capitalul social al Exor Electronica crește cu 5,11 milioane de lei, de la 24.660 de lei la 5,139 de milioane de lei. Compania are o echipă de aproximativ 50 de persoane.

Exor EMS, o companie italiană care operează la nivel global, proiectează, dezvoltă și produce soluții în domeniul HMI și IoT industrial de aproape jumătate de secol. Înființată în Verona în 1971, în prezent are 150 de angajați în Italia, România, Germania, SUA și India și o rețea de 40 de distribuitori din întreaga lume. Panasonic a intrat în acționariatul companiei în 2020, cu o participație de 43%, după ce a achiziționat acțiunile deținute de la fondul de investiții FVS.

Proiectarea și producția produselor se realizează în biroul din Italia. Peste 80% din cifra de afaceri este realizată pe piețele din afara Italiei. Compania a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro cu 10% mai mult față de anul precedent, potrivit celor mai recente date disponibile.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top