Fost emisar american – Politicienii “pragmatici și adulți” încetinesc acțiunile climatice, conducând lumea spre catastrofă

Fost emisar american – Politicienii “pragmatici și adulți” încetinesc acțiunile climatice, conducând lumea spre catastrofă

Fostul emisar american pentru schimbările climatice, Todd Stern, avertizează că liderii politici care se prezintă a fi pragmatici încetinesc ritmul acțiunilor climatice și conduc lumea către o catastrofă ecologică.

“Suntem încetiniți de cei care se consideră adulți și cred că decarbonizarea la viteza solicitată de comunitatea climatică este nerealistă”, a declarat Todd Stern, care a ocupat funcția de emisar special pentru schimbări climatice în timpul administrației Obama și a ajutat la negocierea Acordului de la Paris din 2015, scrie .

“Ei spun că trebuie să încetinim, că planurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt nerealiste”, se afirmă în ziarul the Observer. “Această mentalitate apare și în lumea afacerilor. Este foarte greu să impui un sentiment de urgență deoarece acești ‘adulți’ au multă influență”.

Stern accentuează totuși, viteza de adoptare a energiei regenerabile, costurile sale în scădere și abundența tehnologiilor cu emisii reduse de carbon demonstrează că lumea ar putea reduce emisiile la zero net până în 2050. “Evident, e dificil – vorbim despre schimbări enorme la nivelul economiei mondiale – dar putem reuși”, a spus el.

Stern a subliniat că, de fapt, întârzierea acțiunilor de reducere a emisiilor conduce la dezastru, având în vedere accelerarea rapidă a crizei climatice care, spune el, progresează mai rapid decât se previziona la semnarea Acordului de la Paris. “Trebuie doar să privești pe fereastră. Ne uităm la căldurile absurde. Este ridicol.”

Liderii care pretind maturitate cerând un ritm încetinit trebuie să fie onești în privința alternativelor, declară Stern. Așa cum liderii au reacționat rapid pentru limitarea pandemiei Covid-19 în 2020, trebuie să confrunte acum și consecințele pasivității în fața schimbărilor climatice.

Foto ilustrativ Pixabay

“Chestiunile dificile, de această amploare, ar trebui analizate și prin prisma întrebării ‘comparativ cu ce?’. Pericolele monumentale pe care le prezintă criza climatică necesită același tip de argument când liderii din politică sau corporații se împotrivesc acțiunilor necesare.”

El mai avertizează asupra reacției împotriva măsurilor climatice de către “populismul de dreapta” din Europa. “Sperăm că nu va căpăta prea multă amploare”. “Dacă această atitudine prinde tracțiune în rândul populației, nu e de ajutor”.

Stern a elogiat primul mandat “extraordinar de bun” al lui Joe Biden, inclusiv Legea pentru Reducerea Inflației, pe care a numit-o “de departe cea mai importantă legislație climatică din istoria SUA, având putere semnificativă”.

Totodată, avertizează că o eventuală alegere a lui Donald Trump în noiembrie ar putea duce la ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris, subminând eforturile globale. “Va încerca să anuleze oricare politică internă legată de climă”. “Nu cred că altcineva se va retrage din Acordul de la Paris din cauza lui Trump, dar este extrem de perturbator pentru inițiativele internaționale, deoarece SUA este un actor foarte mare și foarte important. Fără SUA, progresul va fi mai lent.”

Stern a făcut apel la o demonstrație mai puternică din partea societății civile în susținerea acțiunilor climatice. “Ceea ce avem nevoie, pe larg, este o schimbare normativă, a mentalităților care demonstrează liderilor politici că viitorul lor politic depinde de luarea unor măsuri puternice, echivoce pentru protejarea lumii noastre” a declarat acesta.

Avertismentul său a fost prezentat într-o prelegere la London School of Economics ținută în onoarea funcționarului public britanic Pete Betts, care a fost negociatorul șef al UE pentru Acordul de la Paris. Betts a decedat anul trecut.

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top