Noi motive de tensiune între Bruxelles și Beijing. Comisia Europeană va lansa o anchetă privind importurile de dispozitive medicale din China – surse Bloomberg

Noi motive de tensiune între Bruxelles și Beijing. Comisia Europeană va lansa o anchetă privind importurile de dispozitive medicale din China – surse Bloomberg

Investigaţia UE, care caută să răspundă preocupărilor că politicile Beijingului favorizează în mod inechitabil furnizorii interni, ar putea fi anunţată săptămâna aceasta şi ar putea avea ca rezultat limitarea accesului Chinei la licitaţiile din blocul comunitar, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Iniţial, investigaţia se va concentra pe informaţiile adunate de la companii şi statele membre, înainte ca autorităţile să înceapă discuţii cu Beijingul privind pieţele deschise şi echitabile, susţin sursele.

Ancheta ar putea spori tensiunile dintre UE şi China, după ce anul trecut Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind subvenţiile pentru vehiculele electrice fabricate în China, care s-ar putea confrunta cu taxe vamale suplimentare din iulie.

Va fi prima investigaţie lansată pe baza aşa numitei legislaţii UE din 2022 „Instrumentul internaţional de achiziţii”, menit să promoveze reciprocitatea în accesul la pieţele publice de achiziţii.

Presiunile Beijingului asupra spitalelor interne de a folosi mai multe echipamente locale vin după o decizie a Consiliului de Stat din 2015. În ultimii doi-trei ani, provinciile, inclusiv Anhui, au adoptat noi măsuri care ajută firmele chineze să-şi sporească şansele la aprovizionarea spitalelor, în contextul unui plan mai amplu, numit „Made in China”, menit să sprijine industriile interne în sectoare cheie, până în 2025.

În ultimii ani a sporit concentrarea Beijingului pe achiziţionarea locală de tehnologii medicale, ceea ce a dus de la un deficit comercial de 1,3 miliarde de euro pentru aceste bunuri în 2019 pentru China la un excedent de 5,2 miliarde de euro după doar un an, conform datelor citate într-un raport UE publicat luna aceasta.

Accesul UE la piaţa achiziţiilor din China a fost mereu un motiv de nemulţumire pentru blocul comunitar, problema fiind discutată în timpul vizitelor de anul trecut la Beijing ale preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi ale comisarului european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

Sursele susţin că discuţiile din ultimele 12 luni au efecte minime. Şi în situaţia în care se acutizează distorsiunile pe piaţa chineză, iar discriminarea contra firmelor străine se adânceşte, UE trebuie să reacţioneze, adaugă sursele.

În 2022, piaţa chineză de tehnologie medicală era evaluată la 135 miliarde de euro, conform Institutului Merics. Printre marile firme europene care operează în acest sector se află Siemens şi Philips.

Dacă investigaţia, care trebuie finalizată în termen de nouă luni, dovedeşte temerile UE privind dispozitivele medicale, blocul comunitar poate adopta măsuri de limitarea a accesului Chinei la achiziţiile publice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top