Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene

Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene

„Aici este locul în care am putut să îmi îndeplinesc obiectivul de a deveni arhitect de sistem”, spune Sara Hernandez.

Spania profită şi ea de pe urma acestui fenomen, iar imigranţii calificaţi, precum Sara Hernandez, reprezintă unul dintre principalele motive pentru care economia spaniolă devansează alte mari economii europene. Hernandez este unul dintre sutele de mii de imigranţi, în principal din America Latină, care au venit în Spania pentru a acoperi un deficit de mână de lucru, în special în sectoarele tehnologiei şi restaurantelor.

La fel ca boom-ul înregistrat de economia americană, Spania traversează un aşa-numit „cerc virtuos”, în care un aflux de muncitori străini creşte oferta de mână de lucru şi impulsionează creşterea economică la un nivel care este foarte rar în Uniunea Europeană.

„Pe măsură ce economia Spaniei se îmbunătăţeşte, vin şi migranţi şi, pe măsură ce aceştia ajung în ţară, se îmbunătăţeşte şi economia”, spune Jesus Fernandez-Huertas, profesor de economie la Universitatea Carlos III din Madrid.

Fondul Monetar Internaţional prognozează că economiile Spaniei şi SUA vor înregistra cele mai puternice ritmuri de creştere în rândul economiilor avansate, în următorii doi ani.

Imigraţia a fost responsabilă pentru 64% din noile locuri de muncă create şi aproape jumătate din creşterea economică a Spaniei în 2023, susţine şi Raymond Torres, economist şef la centrul de reflexie Funcas din Madrid.

Valul de imigranţi, majoritatea cu acte şi cu permise de lucru, a dus la creşterea ponderii rezidenţilor străini în Spania până la 18,1%, peste media de 13,3% din UE. Potrivit Funcas, în Spania, 39% dintre noii cetăţeni s-au născut în America Latină. În Germania, aproape jumătate din imigranţii naturalizaţi au origine asiatică.

În America Latină, Spania a găsit o piaţă a muncii pe care o poate accesa uşor graţie limbii şi culturii comune. Această integrare facilă înseamnă mai puţine tensiuni politice. Chiar şi partidele spaniole antiimigraţie, precum Vox, sunt în favoarea migraţiei din America Latină, în timp ce, în paralel, cer oprirea sosirilor din Africa.

Spania facilitează migraţia prin vizele acordate celor care sunt bine calificaţi. Marianela Morales, o programatoare de 28 de ani din Argentina, spune că procesarea vizei sale a durat doar trei săptămâni, iar acum lucrează la IMDEA, un institut de învăţâmânt superior din Madrid, unde face cercetare pentru îmbunătăţirea algoritmilor.

„Eu au depus actele pe 15 decembrie şi pe 15 ianuarie eram la muncă”, spune Marianela Morales.

Majoritatea colegilor săi sunt, la rândul lor, străini.

Spania a decis să echivaleze diplomele obţinute în unele state din America Latină, lucru care a ţinut pe loc integrarea imigranţilor în alte ţări europene, precum Germania. Însă, Jose Antonio Moreno, responsabil pentru migraţie la sindicatul spaniol CCOO, avertizează că există riscul unor reacţii negative prin diminuarea salariilor, pe măsură ce imigranţii ocupă locurile de muncă pe care cei aproximativ 2,5 milioane de şomeri spanioli nu le acceptă din cauza condiţiilor nefavorabile.

„Nu trebuie permis un fenomen de social dumping”, susţine Moreno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top