Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas stabilă la 2,4% în luna aprilie 2024, în linie cu estimările analiştilor. Mai important, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, şi-a continuat scăderea până la 2,7% în aprilie, de la 2,9% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară, scrie Agerpres.
Stabilizarea inflaţiei în zona euro se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o scădere de 0,6%, în luna aprilie. În schimb, preţurile la servicii au înregistrat o creştere de 3,7%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2,8%.
Tot marţi, Eurostat a dat publicităţii o primă estimare conform căreia economia zonei euro a înregistrat o performanţă peste aşteptări în perioada ianuarie-martie 2024. Conform acestor cifre, Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii mizau pe o creştere de doar 0,1% a economiei zonei euro de la un trimestru la altul.
În schimb, Eurostat a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul patru al anului trecut, când economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,1%, în loc de stagnarea anunţată iniţial, ceea ce înseamnă că zona euro a fost în recesiune tehnică în a doua jumătate a anului trecut.
În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,4% în primul trimestru, de asemenea peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 0,2%.
Datele Eurostat mai arată că PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut şi cu 0,5% în ritm anual.