Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă

Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă

Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut în ritm anual cu 6%, similar cu nivelul din decembrie 2023 – februarie 2024 şi peste aşteptările analiştilor. Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au crescut cu 2,4%. Liz McKeown, director în cadrul ONS, a apreciat că „majorarea salariilor reale rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani”.

Economistul şef al BoE, Huw Pill, a apreciat că după standardele istorice se menţine înăsprirea pieţei forţei de muncă, dar Banca Angliei ar trebui să ia în considerare reducerea dobânzii în vară.

Incluzând bonusurile, plăţile totale au urcat cu 5,7%, în timp ce economiştii se aşteptau la un nivel de 5,5%. În sectorul privat, nivelul salariului reglementat, un indicator urmărit de BoE, s-a atenuat la 5,9%, sub cele mai recente previziuni ale băncii.

Rob Wood, economist şef la Pantheon Macroeconomics, a explicat că sunt şi alte indicii care arată că presiunea asupra salariilor se atenuează.

Rata şomajului în Marea Britanie a crescut la 4,3% în primul trimestru din 2024, cel mai ridicat nivel din perioada mai – iulie 2023. Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 26.000, la 898.000, în perioada februarie – aprilie 2024. Este a 22-a lună de declin consecutiv al numărului locurilor de muncă vacante.

Majorarea salariului minim, care a urcat luna trecută cu 9,8%, ajungând la 11,44 de lire sterline (14,32 de dolari), a pus presiune pe unii angajatori să reducă angajările sau să majoreze preţurile.

Rata de inactivitate, persoanele care nu lucrează şi care nu îşi caută de lucru, a urcat la 22,1%, aproape de cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2022.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top