Traderii de cereale au vândut anul trecut peste granițele țării în jur de 15,8 milioane de tone de cereale în valoare de peste 4,1 miliarde de euro, adică în jur de 33,6% din valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare ale României, de 12,2 miliarde de euro, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică, furnizate Economica. Iar dintre aceștia, primii zece jucători au realizat exporturi cumulate de peste 2,9 miliarde de euro.
Astfel, cel mai mare trader din punct de vedere al valorii mărfurilor exportate este din nou Cofco International România (fosta Nidera), parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agroalimentară din China. Un business de peste 7,6 miliarde de lei în 2022, Cofco este o prezență stabilă în clasamentele locale legate de activitățile de import export de cereale, chiar pe poziția fruntașă.
În 2022 însă, compania a cedat prima poziție arabilor de la Aldahra, care exploatează prin compania Agricost cea mai mare suprafață de teren arabil din România, în Insula Mare a Brăilei. În clasamentul din 2023, Aldahra a coborât până pe opt, în timp ce locul doi a fost ocupat de CHS Agritrade Romania S.R.L., companie controlată, potrivit termene.ro, de CHS Europe SARL, filiala elvețiană a grupului american CHS.
Urmează Ameropa Romania Services S.R.L., companie controlată, din datele termene.ro, de către Ameropa Holding Elveția cu domeniu de activitate de consultanță pentru afaceri și management. Este o entitate nouă prin care grupul elvețian Ameropa își face prezența în clasamentul celor mai mari zece exportatori de cereale care include, pe poziția a șasea în 2023 (locul trei în 2022), și Ameropa Grains S.A..
Al patrulea trader de cereale anul trecut a fost Glencore Agriculture BV (care s-a rebranduit în Viterra), grup preluat la finele anului trecut de gigantul american Bunge, lider mondial în procesarea semințelor oleaginoase și producător și furnizor de top de uleiuri și grăsimi vegetale cu 300 de fabrici situate în peste 40 de țări.
Nu în ultimul rând, pe poziția a cincea a urcat anul trecut (de pe poziția a șasea) ADM România Trading S.R.L., parte a grupului american ADM.
Din datele INS, primele cinci companii din top au generat anul trecut 47,1% din totalul exporturilor de cereale, adică în jur de 1,9 miliarde de euro.
Niciun trader român în top 10 exportatori cereale
În ceea ce privește ceilalți cinci mari jucători pe piața tradingului de cereale, datele INS indică că topul este controlat exclusiv de multinațioanale. Aceasta spre deosebire de anii anteriori când printre primii traderi își facea adesea loc și Cerealcom Dolj S.R.L., companie controlată de antreprenorul Mihai Anghel. Cerealcom, al șaptelea trader de cereal în 2021 și numărul nouă în 2022, exploatează una dintre cele mai mari ferme producătoare de cereale şi oleaginoase din România și a raportat în 2022 afaceri de 1,1 miliarde de lei.
Top traderi cereale în 2023 în funcție de valoarea mărfurilor exportate
SURSA: INS
În ceea ce privește 2024, în primele două luni topul exportatorilor de cereale este condus de Ameropa România Services, Glencore Agriculture și Pioneer HI-Bred ( Corteva Agriscience).