Potrivit publicației americane, milioane de articole din The New York Times au fost folosite pentru a antrena un chatbot, care acum concurează împotriva sa.
New York Times este prima organizație media americană importantă care a dat în judecată companiile care au creat ChatGPT și alte populare de inteligență artificială, cu privire la problemele de drepturi de autor asociate lucrărilor sale scrise. În procesul, deschis la Tribunalul Federal din Manhattan, publicația susține că milioane de articole de-ale sale au fost folosite pentru a antrena chatbot-uri automate care acum concurează cu presa de știri ca sursă de informații fiabile.
Dosarul depus nu include o cerere financiară exactă, dar se spune că inculpații ar trebui să fie considerați responsabili pentru „daunele legale și reale de miliarde de dolari” legate de „copierea și utilizarea ilegală a lucrărilor de valoare unică ale The Times”. De asemenea, solicită companiilor să distrugă orice model de chatbot și date de instruire care utilizează material protejat prin drepturi de autor de la New York Times
OpenAI este acum evaluat de investitori la peste 80 de miliarde de dolari. Microsoft a finanțat cu 13 miliarde de dolari OpenAI și a încorporat tehnologia companiei în motorul său de căutare Bing.
„Inculpații caută să folosească în mod liber investiția masivă a The Times în jurnalismul său”, se spune în plângere, acuzând OpenAI și Microsoft că „folosesc conținutul The Times fără plată pentru a crea produse care să înlocuiască The Times și să fure audiențe de la acesta”.