Mathieu Bauduin, CEO Leroy Merlin România: Estimăm o stabilizare a prețurilor și chiar intrarea lor într-un trend descendent

Mathieu Bauduin, CEO Leroy Merlin România: Estimăm o stabilizare a prețurilor și chiar intrarea lor într-un trend descendent

Retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin, care operează pe plan local 21 de magazine în 15 mari orașe ale țării, continuă cu planurile de creștere în România pe o piață în schimbare din punct de vedere al condițiilor macroeconomice și al obiceiurilor de consum.

În 2024, retailerul va reloca  magazinul din Craiova și va deschide o nouă unitate în Pitești, având ca obiectiv să-și  consolideze prezența cu formate de magazine mari, big box. Compania operează prin  două formate de 9.000 și respectiv 11.000 în funcție de dimensiunile orașelor în care activează și testează din octombrie un nou concept.

În plus, va continua să investească în digitalizare, pe fondul unei creșteri continue a vânzărilor online, dar și în energia verde.

„Pentru anul viitor, ne concentrăm pe aceleași traiectorii strategice: investițiile în oameni, expansiunea rețelei de magazine, digitalizare, sustenabilitate. Totodată, vom continua să punem accentul pe abordarea omnichannel a business-ului nostru, oferind produse și servicii pe toate canalele de vânzare: online, telefonic și în magazine. Dorim să îmbunătățim serviciile de livrare, obiectivul nostru fiind acoperirea a 100% din locuitorii României, mai ales având în vedere că de anul acesta suntem prezenți în 15 orașe din țară. Încă de anul acesta, am alocat un buget de peste 100 de milioane de lei care a vizat expansiunea rețelei de magazine fizice, rafinarea procesului de digitalizare și întărirea prezenței noastre în mediul online, consolidarea părții de logistică, aprovizionare și dezvoltarea durabilă. Mai mult, am instalat panouri fotovoltaice pe acoperișurile a 12 dintre magazinele Leroy Merlin din țară, și am investit în extinderea echipei cu aproximativ 300 de colegi”, a declarat pentru Economica Mathieu Bauduin, CEO Leroy Merlin România.

În 2024, retailerul ar putea economisi între 20%-30% în fiecare magazin dotat cu panouri fotovoltaice.

„Pe lângă investițiile în energie verde, am eficientizat mult consumul de energie printr-o serie de  măsuri aplicate în toate magazinele, care ne-au adus economii totale de peste 20% la electricitate, de exemplu. Astfel, am diminuat lumina din parcări pe timp de noapte, am instalat iluminatul pe senzor de mișcare, la sediul central oprim climatizarea și stingem lumina în intervalul 21:00-6:00, am implementat iluminarea cu led în toate magazinele și depozitele Leroy Merlin. Toate aceste măsuri sunt nu doar realizabile, ci necesare dacă vrem o abordare 100% sustenabilă, așa le vom accelera în 2024. Am făcut deja un audit energetic în fiecare magazin din țară și vom aplica inclusiv alte măsuri de consum responsabil, în funcție de specificul și nevoile fiecăruia: de la reglarea temperaturii apei și a climatizării, la instalarea iluminării pe senzor”, mai explică managerul.

Potrivit acestuia, din perspectiva logisticii, focusul companiei este pe consolidarea operațiunilor din depozitul pe care îl deține în CTPark Bucharest, unde vor continua să  dezvolte serviciul Cross Dock dedicat furnizorilor (un sistem gândit pentru optimizarea costurilor furnizorilor, reducerea timpului de livrare, optimizarea încărcării camioanelor pentru a reduce emisiile de carbon).

În paralel, retailerul își standardiză procesele din cel mai important nod al rețelei logistice, către cele 21 de magazine Leroy Merlin din toată țara. Acolo, compania pregătește comenzile clienților ce așteaptă livrarea sau ridicarea lor direct din magazin în maxim 2 ore, prin serviciul Rezervă & Ridică.

 

Piața DIY în 2023. Ce s-a schimbat

De altfel, planurile companiei sunt strâns legate de piață și tendințele de consum care s-au schimbat.

Din datele companiei, sectorul imobiliar și construcțiile din România au înregistrat o încetinire a ritmului de creștere. Această tendință s-a resimțit și în industria bricolajului, mai ales în segmentul materialelor de construcții. Încă de anul trecut, ca rezultat al creșterii costurilor materiilor prime la nivel global, prețurile de vânzare în domeniul DIY au crescut în medie cu aproximativ 15%. Acest lucru s-a reflectat direct în puterea de cumpărare a românilor și, implicit, în volumul de achiziții. Cu toate acestea, în cursul acestui an, ritmul de creștere al prețurilor a încetinit, iar în anumite categorii importante de produse, prețurile de vânzare au revenit la nivelul lor inițial din 2021.

De asemenea, o schimbare notabilă, generată încă din perioada pandemiei, a vizat comportamentul și preferințele consumatorilor care sunt încă în modelul de lucru hibrid și petrec mult timp acasă. Această schimbare a generat o cerere crescută pentru produse destinate îmbunătățirii locuinței. Întreaga piață de bricolaj s-a orientat către soluții optime pentru amenajarea casei și proiecte DIY.

„Pentru noi, această schimbare de comportament a reprezentat un avantaj”, a conchis Bauduin.

Nu în ultimul rând, o altă nișă de viitor pentru magazinele de bricolaj sunt produsele și echipamentele pentru proiectele de  eficientizare energetică.

„Aceasta este în continuare o piață în creștere – majoritatea locuințelor din România au între 15 și 55 de ani și prezintă un grad scăzut de eficiență energetică. Astfel, și soluțiile de renovare energetică sunt din ce în ce mai solicitate și vor continua să se impună. Aici ne referim la toate soluțiile dedicate izolării locuințelor, precum și la reducerea consumului energetic prin produse cu eficiență energetică ridicată sau prin produse care utilizează energie regenerabilă”.

 

Disponibilitatea forței de muncă, o provocare în retailul  DIY. Compania angajează 500 de oameni

Cât despre provocările anului care tocmai se încheie, CEO-ul Leroy Merlin spune că cele mai importante  au fost legate de inflația ridicată, creșterea prețurilor la materiile prime și construcții, dar și înăsprirea condițiilor de creditare pentru populație.

În plus, sectorul se confruntă cu disponibilitatea redusă a forței de muncă.

Retailerul are peste 3.500 de angajați și anunță că va recruta anual aproximativ 500 de  noi salariați.

„Echipele Leroy Merlin sunt stabile, în ciuda contextului pe care îl resimțim ca fiind uneori complicat, iar extinderea personalului nostru înseamnă adăugarea a 500 de noi locuri de muncă în fiecare an în comunitățile vizate, contribuind astfel și la sprijinirea economiilor locale. Totodată, vrem să păstrăm talentele, să le dezvoltăm și să le cultivăm, încurajăm intraprenoriatul, inițiativa și investim continuu în dezvoltare și rafinarea competențelor colegilor noștri”, a mai declarat Bauduin.

Prețurile ar putea scădea

Legat de prețuri, retailerul estimează o stabilizare și chiar intrarea lor într-un trend descendent.

„Ca tendințe de consum, observăm o creștere a interesului pentru produse eficiente energetic sau ce pot contribui la eficiența energetică a locuinței. Totodată, remarcăm  o mai mare așteptare a clienților pentru un bun raport calitate-pret. Provocarea principală o reprezintă în continuare instabilitatea regională și mondială și efectele economice a acesteia dar și, totodată, dificultatea in a găsi produse cu o amprentă de carbon redusă”, potrivit managerului Leroy Merlin.

 

Creștere de 30% în online

Leroy Merlin a raportat pentru 2022 vânzări de 3,4 miliarde de lei, cu creșteri pe toate liniile, iar pentru 2023 se așteaptă la o evoluție de circa 3%, peste media pieței pe care activează.

O parte dintre afacerile companiei sunt generate de magazinul său online, care a rămas pe un trend ascendent din punct de vedere al vânzărilor și al numărului de vizitatori chiar și după pandemie.

Astfel, în 2022, vânzările e-commerce-ul ale Leroy Merlin au crescut cu peste 70%, tendință ce s-a menținut și în cursul acestui an când plusul a fost de peste 30% raportat la anul anterior.  „Cu online-ul, reușim să facem produsele de bricolaj disponibile pentru toți românii, chiar și atunci când nu au un magazin fizic lângă ei”, mai spune managerul companiei potrivit căruia prezența brandului în medul virtual este un diferențiator bun în raport cu competiția.

„Creșterea semnificativă a vânzărilor online și schimbările în comportamentul consumatorilor impun o adaptare rapidă și necesită investiții în experiențe digitale inovatoare pentru a menține competitivitatea în industria bricolajului. Raportat la Leroy Merlin, vom face acest lucru prin accelerarea și rafinarea dezvoltării aplicației mobile Leroy Merlin, dar și a instrumentelor digitale cu care lucrează echipele noastre”, mai anunță Bauduin.

Leroy Merlin, membră a grupului francez ADEO, este lider european al pieței de bricolaj, cu o istorie de peste 90 de ani ca retailer specializat în construcții, decorațiuni și grădinărit.

ADEO operează peste 1.000 de magazine situate în 20 de țări ce deservesc 500 de milioane de locuitori și profesioniști.

În România funcționează 21 de magazine Leroy Merlin, cu aproape 3.500 de angajați în 15 orașe: București, Cluj-Napoca, Craiova, Ploiești, Brașov, Constanța, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Bacău, Iași, Timișoara, Oradea, Târgoviște și Arad.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top