Asigurarea la sănătate a persoanelor fără venituri fiscalizate costă 1.980 de lei şi e opţională

Asigurarea la sănătate a persoanelor fără venituri fiscalizate costă 1.980 de lei şi e opţională

Asigurarea socială de sănătate e opţională pentru persoanele fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptate prin lege de la plata contribuţiei (CASS). Oamenii fără venituri fiscalizate sunt neasiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, drept care singurele servicii medicale de care beneficiază gratuit sunt cele incluse în pachetul minimal de servicii, cele mai importante fiind urgenţele medicale şi bolile cu potenţial endemoepidemic.

Dacă aceste persoane vor să beneficieze de servicii medicale cuprinse în pachetul de bază, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate, trebuie să se asigure opţional la sănătate prin intermediul declaraţiei unice.

Persoanele fără venituri fiscalizate, care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la data la care trimit declaraţia unică la Fisc, reiese din analiza Economica.net pe baza Codului fiscal.

Salariul minim brut pe economie e în prezent 3.300 de lei. Prin urmare, dacă vreţi să vă asiguraţi opţional la sănătate în ianuarie, veţi completa corect declaraţia unică şi o veţi trimite la Fisc, urmând să fiţi asigurat la sănătate 12 luni care curg începând cu ianuarie 2024. Asigurarea opţională la sănătate vă costă 1.980 de lei, iar banii îi puteţi plăti la Fisc până în 25 mai 2025, conform analizei Economica.net.

Salariul minim brut pe economie ar putea rămâne la 3.300 de lei până în iulie 2024, potrivit declaraţiilor executivului. Drept care, indiferent de luna în care vă asiguraţi opţional la sănătate, cuprinsă în intervalul ianuarie 2024 – iunie 2024, veţi plăti 1.980 de lei în contul acestei asigurări. Iterăm că cele 12 luni în care veţi fi asigurat la sănătate curg de la data la care alegeţi să trimiteţi declaţia unică la Fisc, după ce aţi completat-o corect.

Deocamdată modelul declaraţiei unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opţional la sănătate nu a fost oficializat de ANAF.

Modelul declaraţiei unice se aprobă ori la final de an, ori în cursul lunii ianuarie, prin Ordin al preşedintelui ANAF, şi e valabil pentru veniturile estimate că vor fi realizate în anul următor, inclusiv pentru oamenii care se asigură opţional la sănătate. În 2023 însă ANAF a lansat în dezbatere publică la 28 decembrie proiectul de Ordin referitor la modelul declaraţiei unice pe care îl vor utiliza persoanele fizice în anul 2024. Revenim îndată ce va fi oficializat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top