Ministerul Energiei cere consultanță privată pentru accesarea banilor din Fondul de Modernizare

Ministerul Energiei cere consultanță privată pentru accesarea banilor din Fondul de Modernizare

“Achiziționarea serviciilor de consultanță și asistența tehnică pentru DGASFE în gestionarea durabilă a Fondului pentru modernizare”, este denumirea anunțului lansat în sistemul de achiziții publice.

DGASFE este Direcția Generală Ajutor de Stat și Fonduri Europene din Ministerul Energiei.

“Pentru gestionarea corespunzătoare a Fondului pentru modernizare, Ministerul Energiei, în acord cu obligațiile asumate față de partenerii europeni și interesul national, intenţionează achizitionarea Servicii de analiză sau consultanţă tehnică și asistență tehnică, în acest sens urmând a se atribui contracte subsecvente in baza unui acord cadru împărțit pe două loturi, în scopul asigurării sprijinului de specialitate necesar eficientizării gestionării Fondului pentru modernizare.

Serviciile solicitate contribuie la implementarea și absorbția eficace, eficientă și transparentă a fondurilor alocate. Contractanții vor asigura atât prestarea serviciilor de consultanță permanentă în gestionarea fondurilor, elaborarea ghidurilor cât si pentru asistenţa tehnică privind evaluarea proiectelor depuse în cadrul Fondului pentru modernizare din punct de vedere juridic, tehnic și financiar”, se arată în anunț.

Ministerul amintește că, “în conformitate cu prevederile PNIESC, România își propune în baza ipotezelor de calcul și a informațiilor disponibile, finanțarea de proiecte corespunzător programelor cheie ale Fondului pentru modernizare care să asigure plus valoare pentru decarbonarea economiei în termen cât mai scurt.Obiectivul Fondului pentru modernizare este de a utiliza 50% din veniturile generate de licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în scopuri legate de climă”.

Valoarea estimată a contractului este de 15,6 milioane de lei, iar Ministerul Energiei așteaptă ofertele până la data de 19 februarie.

Fondul de Modernizare este un instrument financiar pus la dispoziția României și a altor nouă țări mai puțin dezvoltate din UE pentru a a finanța investiții în sectorul energetic cu bani strânși din vânzarea certificatelor de emisii de CO2. Pentru România, suma ar putea ajunge la 16 miliarde de euro, în total. Anul trecut, România a primit 2,17 miliarde de euro pentru proiecte, din această sursă.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top